Bebeğin beslendiği doku olan plasentanın rahimin alt kısmında yerleşmesi ve doğum kanalını kapatmasına Plasenta Previa denir.
Plasenta Previa tipleri : Üç tipi vardır
ilk iki tipinde normal doğum mümkün değildir 3. tipde denenebilir ama plasentanın rahim ağzına olan yakınlığı çok önemlidir. Yakın ise tercih edilmemelidir.
Previa genelde 200 gebelikte 1 kere görülür. Dört ya da daha fazla doğum yapmış kadınlarda bu oran 20 doğumda 1‘e düşer.Özellikle sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda bu risk daha fazla artmaktadır. Daha önce previa tanısı alan kadınlarda bu durumun tekrar etme olasılığı ise yüksektir
Daha önceden rahim içine yapılan ameliyatlar (sezaryen, myomektomi ve kürtajlar gibi)
Myoma uteri varlığı
Anne adayının yaşının ileri olması (>35) (Bu oran anne yaşı ile birlikte artmaktadır)
Önceki gebeliklerde plasenta previa öyküsü
Önceden düşük ve kürtaj yapmış olma
rahim ameliyatı geçirmiş olmak
septum kesilmesi operatif histeroskopi
Sigara kullanımı
En önemli belirtisi hastanı gebeliğin 2 ve 3. trimestarından sonra ağrısız kırmızı renkli kanaması olmasıdır. Rahim kasılması yoktur.
Ama çoğunda anne durumdan habersizdir ve farkında olmaz. Takip eden kadın doğum doktoru plasentanın lokalizasyonuna bakmazsa geç tanı konabilir veya konamayabilir ve doğumda aşırı kanama olması ile anlaşışabilir ki bu durum anne ve bebek hayatı için son derece risklidir.
USG ile konur . Abdominal ve vajinal usg ile tanı kesin konur.
MRI istenebilir ama rutinde pek uygulanmaz. Bazen takipsiz gebeliklerde doğum sırasında bile tanı konabilir.
20. haftadan sonra plasenta halen serviksi kapatıyor ise genelde bundan sonra düzelmez fakat marginal plasentalar bzen gebelik haftasının ilerlemesi ile düzelebilir.
Plasenta previada hastaların her türlü kanamaya karşı çok dikkatli ve uyanık olması gereklidir. dakikalar içinde aşırı miktarda kanama olabilir
Plasenta Previa lı hastaların normal doğurması imkansızdır sezaryen ile doğum yapılır ve bununda tecrübeli hekimlerce yapılması gereklidir. Aşırı kanama olabilir ve bazen rahimin alınması gerekebilir. Previanız varsa doğumunuzu yaptıracak doktora bu konudaki deneyimini mutlaka sorunuz.
Total ve parsiyel plasenta previada normal doğum mümkün değildir , anne ve bebek kaybedilebilir. Bazı marginal plasenta previa vakalarında normal doğum mümkündür ama oda risklidir. Bu konuda kararı hastayı takip eden ve ultrasonografik durumunu bilen hekimi vermelidir.
previa tanısı alan gebelerin istirahat etmesi önerilir. Bazen kanaması varsa hastaneye yatırılarak takip edilmesi gerekir. İlişki yasaklanır ve çok fazla ev işi ve ağır işler yapması yasaklanır.
bu tür gebelerin bazen zamanından önce kanaması olarak çok acil erken doğurtulması gerekebilir ve buna bağlı bebekte prematürite ve buna bağlı sorunlar oluşabilir.
Previalı gebelerde plasenta uterusun kasılma özelliği olmayan alt segmentinde yerleştiği için bazen aşırı kanama olabilir ve hastanın kanamasının durdurmak için özel ve zor cerrahi tekniklerin uygulanması gerekebilir. Çok nadiren kanamanın aşırı olması ve durdurulamamasına bağlı hastanın hayatını kurtarmak için rahimin alınması gerekebilir.
Bebeğin eşinin rahimin duvarına yapışmasına plasenta akreata denir . Bu yapışma kas tabakasına kadar ulaşıyorsa buna plasenta inkreata eğer rahim duvarının tamamını tutup mesaneye kadar uzanıyorsa da plasenta perkreata denir. Son zamanlarda genel olarak Plasenta akreata spektrum ( Placenta acreata spectrum ) tabiri de kullanılmaktadır.
Genelde plasenta previa ile birlikte görülür
USG ile konur . MRI çekilerek tanı doğrulanabilir ama her zaman gerekli değildir. Ben kendi takip ettiğim hastalarda MRI çektirmiyorum çünkü deneyimli hekimlerce ultrasonografi ile %90 ‘ın üzerinde doğru olarak tanı konabiliyor
Tedavide hastanın çocuk sayısına göre karar verilir . Yeterince çocuk varsa hasta açısından en garanti yöntem sezaryen sırasında rahimin alınmasıdır
Yeterince çocuk yoksa rahimin plasentaya yapıştığı yerden ayrılarak tekrar onarılması yapılabilir fakat bu son derece kanamalı ve hasta açısından da riskli bir yaklaşımdır. Tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından yoğun bakım ünitesi ve kan bankası olan donanımlı bir hastanede yapılması gereklidir. Bu tür hastaların her hastanede ameliyat olması uygun değildir.
Plasenta previa, plasenta akreata ve plasenta perkerata ameliyatları Ankara’da Prof Dr Polat Dursun tarafından başarı ile yapılmaktadır. Prof Dr Polat Dursun’un bu durumların tedavisi için geliştirdiği yöntem uluslararası Kadın doğum dernekleri federasyonu olan dünya kadın doğum dernekleri federasyonu FIGO’nun yayın organında yayınlanmak üzere kabul edilmiştir. Bu şekilde bir Türk doktorun geliştirdiği yöntem literatürde kendi adı ile anılacak ve anne ölümlerinin önlenmesinde kullanılacaktır.
Plasenta previa ve plasenta perkreata ameliyatında kan transfüzyonu yapılır mı ?
Previa ve perkreata ameliyatları deneyimli ellerde başarı ile yapılır ve genelde kan transfüzyonu gerekmez yada çok az kan transfüzyonu yapılabilir. Tanı konmadan previa ameliyatı yapılırsa bu durumda durdurulamayan kanamalar olabilir ve çok aşırı kan transfüzyonu gerekebilir, kanama durdurulamayabilir ve değişik teknikler kullanılarak yapılan girişimlerle kanama durmazsa rahim alınmasına ve ardından yoğun bakım sürecine kadar giden tehlikeli kanamalar olabilir.
Burdaki en kritik nokta doğumdan önce previa ve perkreata tanısının konmuş olması, ikinci önemli nokta ise ameliyatın deneyimli bir doktor tarafından kan ve kan ürünlerine ulaşımın mümkün olduğu donanımlı bir hastanede yapılmasıdır.
Plasenta Previası olanlar nelere dikkat etmelidir ?
– cinsel ilişki yasaklanır –
– istirahat halinde olması önerilir
– vajinal muayene yapılmamalıdır ama doktor vajinal ultrason ile bakabilir
– Progesteron kullanılması iyi olur
– Kanama olursa doktoruna görünmesi
-Tüm previalarda hastaneye yatırılması gerekmez ama yoğun kanama olması durumunda yatış gerekir.
Plasenta previa ve Plasenta Perkreata komplikasyonları nelerdir?
– Aşırı kanama ve buna bağlı masif kan transfüzyonu
– Erken doğum
– Anne karnında bebek ölümü
– Histerektomi (rahimin alınması )
– Anne ve yenidoğan bebek açısından yoğun bakım süreci
– Mesane ve idrar yolu yaralanmaları
Ülkemizde sezaryen hızlarındaki artışa paralel olarak plasenta previa ve plasenta yapışması riski ve sayısıda her geçen gün artmaktadır. Plasenta previa ve plasenta yapışması olan gebelerin taşrada ve donanımsız hastanelerde ameliyat edilmesi anne ve bebek için so derece risklidir. Prof Dr Polat Dursun bu konuda deneyimli hekimlerden birisidir ve Ankara dışında Anadolu’daki tüm illerden previa ve plasenta yapışması olan hastalar tedavi olmak için kliniğimize gelmektedir. Şehir dışından gelen hastalarımız için kliniğimize ve hastaneye yakın bir otelde ucuz konaklama imkanı sağlamaktayız. Bu konuda bilgi almak için 0534 5170556 nolu numaradan sekreterimizi arayabilirsiniz.
Plasenta previa ve perkreata yaşayan hastalarımın birkaçının görüşlerinin aşağıda bulabilirsiniz
Etiketler
plasenta akreata risk faktörleri
plasenta akreata risk faktörleri
plasenta previa doğum yapanlar
plasenta ne zaman yukarı çıkar
plasenta previa ameliyatı
plasenta previa tedavisi
plasenta previa totalis
plasenta previa Ankara
plasenta perkreata Ankara
Plasenta Akreata Ankara