whatsapp
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Laparoskopik Over (Yumurtalık) Kist Ameliyatı , Laparoskopik Myom Ameliyatı, Laparoskopik rahim ameliyatı ANKARA

Laparoskopi

Laparoskopi jinekolojik her tür operasyonun yapılabildiği kapalı bir ameliyat yöntemidir.Laparoskopik operasyonlar halk arasında Kapalı ameliyat olarak da bilinir. Bu operasyonda göbek deliğinden 10 mm çaplı bir kamera ve karnın alt bölgesindeki 2 veya 3 bölgesinden 5 mm çaplı cerrahi aletler girerek yapılır. Bu yöntem ile hastanın karnına uzun ve geniş bir kesi yapılmadığı için klasik açık ameliyata göre birçok avantajı vardır.

Laparoskopik jinekolojik ameliyatlar (laparoskopik kistektomi, laparoskopik histerektomi laparoskopik myomektomi )

Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik (Kapalı) ameliyat nedir

Laparoskopik operasyonlar halk arasında Kapalı ameliyat olarak da bilinir. Bu operasyonda göbek deliğinden 10 mm çaplı bir kamera ve karnın alt bölgesindeki 2 veya 3 bölgesinden 5 mm çaplı cerrahi aletler girerek yapılır. Bu yöntem ile hastanın karnına uzun ve geniş bir kesi yapılmadığı için klasik açık ameliyata göre birçok avantajı vardır.

Günümüzde hemen tüm jinekolojik cerrahi işlemler laparoskopik (kapalı ) yöntemlerle yapılabilmektedir.

Jinekolojik laparoskopik işlemleri yapabilmek için özel bir eğitim süreci ve cerrahi tecrübe gerekmektedir.

Laparoskopik (Kapalı) Ameliyatların Hasta için Avantajları

Laparaskopik kistektomi, Laparoskopik histerektomi, Laparoskopik Myomektomi Avantajları 

-Karında büyük ameliyat izi olmaz, kozmetik sonuçlar daha iyidir

-Ameliyat sonrası ağrı daha az ve hastanın ağrı kesici ihtiyacı daha azdır

-Kesi yeri iltihabi komplikasyonları daha az.

-Hastanın hastaneden taburcu olma ve işe geri dönme süresi daha kısadır.

-Karın içi yapışıklı ve buna bağlı ağrı daha az

-Kanama miktarı daha az

-Kanser hastalarında uygulanırsa kemoterapi ve radyoterapi verme süresi daha kısa

Laparoskopi ile Yapılabilen Ameliyatlar

-Yumurtalık kisti ameliyatı ( laparoskopik kistektomi)

-Endometrioma (Çikolata kisti ) kistektomi

-Dış gebelik operasyonu (salpingostomi, salpingotomi)

– Tüp alınması ve tüp bağlanması (Salpenjiektomi ve tüp ligasyonu)

-Yumurtalık alınması (ooferektomi)

– Myom alınması (Myomektomi )

– Rahim alınması (Laparoskopik histerektomi )

-Rahim kanseri, rahi ağzı kanseri (secilmiş olgularda)

-Laparoskopik lenfadenektomi (tümörün yayılma ihtimali olan lenflerin çıkartılması)

Prof Dr Polat Dursun Ankarada jinekolojik laparoskopik cerrahi konusunda en deneyimli hekimlerden birisidir. Son 5 yıl içinde bine yakın hastada laparoskopik kistektomi, laparoskopik myomektomi, laparoskopik histerektomi, laparoskopik lenfadenektomi gibi zor cerrahileri yıllardır başarı ile yapmaktadır.

Polat Dursun Ankarada jinekolojik Laparoskopide en deneyimli ve iyi doktorlardan birisidir.

Kapalı rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) ameliyatı nasıl yapılır  ?

Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden 10 mm bir kamera girilir ve 2 yada 3 adete 5 mm’lik cerrahi aletler karın içine sokularak bu aletler yardımı ile karın açılmadan ve bir ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştirilir. Rahim genelde vajinal yoldan çıkartılır.

Kapalı Rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) sonrası nasıl olur ?

rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir. Hastanın ameliyat sonrası adet görmesi kesilir ama yumurtalıkları alınmadı ise menapoza girmez.

Kapalı Rahim alınması ameliyatı (laparoskopik histerektomi ) sonrası cinsellik nasıl olur ?

Rahim alınması kadının cinselliği üzerine olumsuz bir etkide bulunmaz . sadece iyileşme dönemi olan ilk 1.5-2 ay cinsellik yasaklanır sonrasında tekrar başlar ve önceden nasılsa öyle devam eder korunmaya gerek olmaz.

Kapalı Rahim ameliyatı (laparoskopik histerektomi ) kaç saat sürer ? 

her hastada farklı olmakla birlikte deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa  genelde 1-2 saat arasında sürer. kapalı rahim alınması ameliyatı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa zor bir ameliyat değildir.

Kapalı rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) ameliyatının komplikasyonları var mıdır  ?

Her ameliyatın olduğu gibi laparoskopik histerektomininde komplikasyonu vardır ama deneyimli ellerde bu komplikasyon oranı çok azdır. Ameliyat sırasında barsak, mesane üreter ve büyük damar yaralanamları olabilir. Fistül denen idrar kaçırmalar olabilir.

Yumurtalık Kistleri 

Kistler, içi su dolu keseciklerdir. Etrafı zar şeklinde kist duvarı ile çevrilidir. Yumurtalık kistleri çoğunlukla zararsızdırlar. Yumurtalıklar normal adet gören bayanlarda yapısal yumurta kisti geliştirirler. Adetin bitmesi ile yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste “folikül” adı verilir. Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi tüplere atılır.Bu patlama esnasında çoğu zaman karın içine çok az bir kanama olur ve vücud bu kanamayı kendisi sınırlandırır.

Bu esnada bazı bayanlar adetin ortasında olan kanama nedeni ile kasık ağrısı bazende hafif lekelenme şeklinde vajinal kanamalarının olduğunu fark ederler. Bu durum; doğal, olması gereken, yumurtlamayı gösteren bir işarettir. Korkmaya gerek yoktur. Çoğu zaman saatler içinde kanama ve ağrı ortadan kalkar. İşte bu yakınmaların görüldüğü günlerde birliktelik olursa gebelik şansı yüksek olacaktır.

Nadiren vücut yumurta hücresinin tüpe atılması esnasında oluşan kanamayı durduramaz. Ve kanama devam eder. Bu iç kanama durumunda hastanın tansiyonu düşer, nabzı hızlanır, soğuk soğuk terler, gözü kararır, şiddetli kasık ağrısı olur ve kendini kötü hisseder. Bu duruma “Over Kist Rüptürü “adı verilir.

Bu tür yakınmalar varsa hasta en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna getirilmelidir. Hasta kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilir. Ultrason ile içerideki kanama miktarı belirlenir. Kan sayımı yapılarak ne kadar iç kanama olduğu saptanır. Yaşam tehlikesi yoksa, hastanede takip edilebilir. Bu takip esnasında yakınmalarının artıp artmadığı izlenir. Kan sayımı tekrarlanarak kanamanın devam etmediği incelenir.

Kanama sürüyorsa hemoglobin, hemotokrit adı verilen kan değerlerinde düşme görülecektir. Acil bir ameliyat ihtimaline karşın hastanın ağızdan bir şey yiyip içmemesi gerekir. Sıvı ihtiyacı serum tedavisi ile giderilir. Takipleri esnasında durumu kötüleşen hemoglobin , hemotokrit değerlerinde düşme saptanan hastalarda kanamayı kontrol altına almak için hastaya anestezi verilir. Göbek deliğinden bir kamera ile girilerek laparoskopi denen işlem gerçekleştirilir. Açık ameliyat tercih edilmez.

Diğer yandan bazen yumurta içeren folikül adı verilen kistler patlamaz ve aşırı büyüyen yumurtalık kistlerine dönüşür. Normalde folikül adı verilen kistler yaklaşık 2 cm çapa erişince patlar, içerisindeki yumurta tüpe atılır. Geride kalan boş folikül, “ Korpus Luteum” adı verilen yapıya dönüşür. Bu yapınında ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Normal bir yapıdır.

Yumurtalık Kisti Tanısı nasıl konulur?

Genellikle jinekolojik muayene esnasında tesadüfen tanı konulur. Vajinal yolla veya karından yapılan ultrasonografi ile değerlendirme çoğu zaman kistin tipi ve kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Nadiren bilgisayarlı tomografi, MR gibi ileri tetkiklere ihtiyaç olur.

Kistin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunun ayırımında kanda tümör testleri yapılabilir. Yumurtalık kistlerinin çoğu iyi huyludur. Bu tümör testlerinden Ca-125 özellikle yumurtalık kanserlerinde ve endometrioma denilen iyi huylu çikolota kistlerinde yükselebilir.

Tüm bu değerlendirmelerle tanı konulamamışsa laparoskopi deilen işlemle anestezi verilerek bir kamera vasıtası ile kist değerlendirilebilir

Yumurtalık Kisti Belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermezler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada görülebilir;

Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe
Ağrılı adet görme (Dismenore )
Kasıklarda ağrı (pelvik ağrı)
İlişki esnasında ağrı (disparaneu )
Karında şişlik
Göğüslerde dolgunluk
İdrar ve barsak şikayetleri
Kilo alma
Bulantı, kusma
Tüylenme artışı
Gebe kalamama
Ani şiddetli keskin bıçak saplanır tarzd kaın-kasık ağrısı

Yumurtalık Kistleri Tipleri nelerdir?.

Folikül Kistleri -Fizyolojik kistler

20-50 yaş arasındaki bayanlarda görülen en sık rastlanan kist tipidir.

Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi ile oluşur. Kenarları düzgün sınırlı, gergin ve içinde berrak sıvı içeren kistlerdir.

Ultrasonda siyah olarak saptanırlar. Genellikle 5 cmden küçük çapta olup genellikle belirti vermezler.

Bu kistler doğum kontrol haplarının 2-3 kutu kullanılması ya da kendiliğinden kaybolurlar. Tedaviye rağmen küçülmeyen ya da büyüme gösteren kistler için ameliyat gerekli olabilir.

Hemorajik Kist – Korpus Luteum Kisti

Hemorajik Kist Neden olur?

Yumurtlama sonrasında folikül, değişikliğe uğrayarak “Korpus Luteum” adını alır ve hormon üretirler. Bu yapının aşırı büyümesiyle veya bu yapının içine kanama olmasıyla “Korpus Luteum Kistleri veya Hemorajik Kistler” ortaya çıkar. Bu kistler folikül kistlerine göre genelde daha ağrılı ve büyüktürler.

Kendiliğinden veya doğum kontrol ilaçları ile genellikle küçülürler. Hormon salgılanmasına devam ettikleri için adet gecikmelerine neden olabilirler. Nadiren rüptür (kistin yırtılması, patlaması) veya torsiyon (kistin kendi etrafında dönerek kan dolaşımının durması) nedeniyle karın içerisine kanama ve şiddetli ağrı neticesinde bazen ameliyata kadar gidebilecek durumlara neden olabilirler.

Hemorajik Kist rüptürü

Aşırı büyüyen kistin yırtılması ya da patlamasına “Hemorajik Kist Rüptürü” denilir. Çoğu zaman karın boşluğunda yırtılmaya bağlı oluşan kanama kendiliğnden dursa da kimi zaman yaşamı tehdit edecek boyutlara erişebilir.

Kanamanın şiddetli olduğunu gösteren belirtiler;

-Soğuk terleme

-Tansiyon düşüklüğü

-Genel durum bozukluğu

-Şiddetli kasık karın ağrısı karın şişliği

-Bulantı, kusma

-Çarpıntı

-Göz kararması

-Baş dönmesi

Hemorajik Kist Gebeliğe Engel mi?

Hormon üretimine yol açabildiği için hemorajik kist varlığında gebelil oluşması güçleşebilir.

Endometrioma (Çikolata Kisti)

Sıklıkla ağrılı adet görme, birliktelik esnasında ağrı, gebe kalamama, kasık ağrısı gibi yakınmalara neden olabilirler.

Nedeni; Rahmin iç kısmını kaplayan endometriyum adı verilen dokunun yumurtalıklar üzerine yerleşerek burada çoğalmasıdır. Yumurtalıklara göç eden endometriyum dokusuna “endometriozis” adı verilir. Küçük noktasal olan endometriozis odakları zamanla kendi içine kanayıp içi koyu kahverengi içerikli kist haline döner. Ve bu oluşan kistik oluşuma endometriyoma adı verilir.

Kistin içi koyu kahverengi sıvı ile doludur. Bu nedenle “çikolata kisti” de denilir.

Endometriozis karın içi organlarını, yumurtalıkları, tüpleri birbirlerine yapıştırabilir. Bu yapışıklıklar kasık ağrılarına ve gebe kalmamaya neden olabilir.

Dermoid Kist (Teratom, Matür kistik teratom)

20 yaşından küçüklerde en sık görülen tümördür. Bu kistler kıl,saç, kemik, diş ve yağ gibi dokular içerebilir. Bu nedenle dermoid kist tanısını koymak ultrasonografi ile kolaydır.

Bu kistler yumurtlama dönemiyle ilgili bir sorundan değil hasta daha anne karnında iken meydana gelen sorunlardan dolayı ortaya çıkar. Kist tespit edildiğinde laparaskopik yolla kapalı yöntemle yumurtalığa zarar vermeden ve içerisindeki kıl, saç, yağ ve diş gibi oluşumlar karın içine dağılmadan dikkatlice çıkartılmalıdır.
Dermoid kist %12 oranında her iki yumurtalıkta da görülebilir. Bu nedenle diğer yumurtalıkta çok dikkatli değerlendirilmelidir.

Kistadenom

Yumurtalık dokusunu dıştan saran yüzey tabakasından gelişen iyi huylu tümöral yapılardır.

Yumurtalık Kisti Patlaması nasıl olur?

Kistler daha öncede sözü edildiği üzere içi sıvı dolu keseciklerdir. Etrafı zar ile çevrilidir. Zamanla sıvı içeriğinin artması ya da ince zar yapısının incelmesi sonucu nadiren kistler açılabilir. Bu durumda kist içeriği, sıvı karın içine dökülür. Bu da ani çok şiddetli karın ağrısı ile kendini belli eder.

Yumurtalık Kistleri Kanserleşir mi?

Yumurtalık kistleri % 80- 85 olasılıkla iyi huyludur .

Ancak aşağıdaki hallerde kistin kötü huylu olabilme ihtimali artar:

  • İleri yaşlarda ortaya çıkan kistler, menapoz sonrası kistler ve kistin menapoz sonrası büyümesi
  • Her iki yumurtalıkta kist varlığı, solid alan içermesi
  • İçi sıvı dolu kist yanında solid (katı, patates gibi içi dolu) yapının saptanması,
  • Etrafa yapışık, kenarları, sınırları düzensiz kistler,
  • Hızlı büyüme gösteren kistler,
  • Birden fazla sayıda, içlerinde katı kısımlar bulunan kistler,
  • Karın içinde sıvı birikmesine (asit) neden olan kistler,
  • Takiplerde kendiliğinden kaybolmayan veya büyüme gösteren kistler, 8 haftalık takibe rağmen kaybolmaması
  • Tümör markeri adı verilen kan testlerinde yükselmelerle beraber olan kistler.

 

Yumurtalık kistinin kanser olduğundan şüphelenilmesi durumunda ameliyatın, deneyimli kadın doğum uzmanı tarafından ve ameliyat esnasında alınan parçanın hemen tanısını koyup iyi ya da kötü huylu olup olmadığı bilgisini verebilen (Frozen Patoloji) bir merkezde yapılması gerekir.

Ameliyat esnasında hemen inceleme yapılarak kötü huylu olduğu saptanırsa ameliyatin içeriği genişletilir. Lenf bezlerinden biyopsi yapmak gerekebilir.

Yumurtalık Kistinin Torsiyonu ne demektir?

Kistin kendi etrafında dönerek kendi kan dolaşımını bozmasıyla ortaya çıkar. Kan dolaşımı bozulur ve dokular canlılığını yitirir. Bu oldukça ağrılı bir durumdur.

Torsiyon riski özellikle çapı büyük kistlerde ve dermoid kistlerde daha fazladır.

Bu durumda operasyon için erken davranılmalıdır. Laparoskopi tercih edilmelidir. Gecikilirse yumurtalık kaybedilebilir.

Yumurtalık Kistleri Ameliyatı nasıl yapılır?

Kistin boyutu, ultrason görüntüsü, iyi yada kötü huylu olma şüphesine göre cerrahi yöntem seçimi yapılır.

 

Prof Dr Polat Dursun Ankarada jinekolojik laparoskopik cerrahi konusunda en deneyimli hekimlerden birisidir. Son 5 yıl içinde bine yakın hastada laparoskopik kistektomi, laparoskopik myomektomi, laparoskopik histerektomi, laparoskopik lenfadenektomi gibi zor cerrahileri yıllardır başarı ile yapmaktadır.

Polat Dursun Ankarada Laparoskopide en iyi doktorlardan birisidir.

Etiketler:

endometriozis ameliyatı ankara

çikolata kisti konusunda uzman doktor

çikolata kisti doktor tavsiye ankara

çikolata kistinde uzman doktor

çikolata kisti ameliyatı yapan en iyi doktor

çikolata kisti doktor tavsiye ankara

çikolata kisti en iyi doktor

çikolata kisti ameliyatı yapan en iyi doktor

 

miyom ameliyatı için en iyi doktor

ankarada miyom ameliyatı yapan doktor

miyom ameliyatı için en iyi doktor

miyom doktoru

miyom ameliyatı en iyi doktor

miyom ameliyatı ankara

kapalı miyom ameliyatı

miyom uzmanı doktor

ankarada en iyi miyom ameliyatı yapan doktor