whatsapp
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Myom (miyom ) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Rahim yumruları (myomlar) rahimdeki selim (iyi huylu, kanser olmayan) büyümelerdir. Kadın pelvisinde (havsala, leğen kemiği bölgesi, kasık) görülen en sık büyüme tipidir. Tüm kadınların yaklaşık % 25-50’sinde bulunur. Myomları olan pek çok kadın bundan haberdar değildir, çünkü bu yumrular küçük kalabilirler, belirti veya sorun oluşturmazlar. Ancak bazı kadınlarda myomlar büyüklük, sayı ve yerleşimlerinden dolayı sorun yaratabilir. Tüm anormal büyümeler gibi, myomlar bir doktor tarafından incelenmelidir.

Myom Çeşitleri

gebelik oncesi ve gebelik sırasında myom tanı ve tedavisi_ Miyom tedavisi Ankara_Dr Polat Dursun

Myomlar kadınlarda oldukça sık görülen iyi huylu büyümelerdir. 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört yada beş kadından biri bunlara sahiptir. Rahim yumruları rahmin kas tabakasını oluşturan hücrelerden gelişen büyümelerdir.

Myomların büyüklüğü, şekli ve yerleşimi büyük farklılıklar gösterebilir. Rahmin içerisinde duvarında veya dış yüzeyinde görülebilirler.
Myomlar büyüklük bakımından değişkenlik gösterir. Bezelye kadar küçük olabileceği gibi tüm karnı dolduracak boyutlara ulaşabilir. Büyüdükçe rahmin dışı kadar içini de bozabilir.

Bir kadında sadece tek bir myom veya değişik büyüklükte çok sayıda olabilir. Myomların tek mi yoksa gruplar halinde mi olacağını kestirmek zordur. Uzun bir süre çok küçük kalabilir, birden hızla büyüyebilirler, veya yıllar boyunca yavaş yavaş büyüyebilirler.

Nedenleri
Myomlar 30-40 yaşlarındaki kadınlarda en sıktır, ancak her yaşta görülebilirler. Myomlar oldukça sık olmalarına rağmen onlara neyin neden olduğu hakkında çok az şey bilinmektedir. Kadın hormonu östrojen büyümelerini artırıyor gibi gözükmektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri doğal olaylara bağlı olarak artabilir yada azalabilir. Örneğin, gebelik östrojende artışa sebep olur, menopoz ise düşüşe. İlaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe yol açabilir.

Belirtiler
Myomların çoğu, büyük olanlar bile, hemen hiç belirti vermezler. Belirtiler olursa, bunlar sıklıkla şöyledir:
Adetlerde değişiklikler

Daha fazla kanama
Daha uzun veya daha sık adet dönemleri
Adet sancısı (kramplar)
Adet dışı zamanlarda vajinal kanama
Kansızlık (kan kaybına bağlı)
Ağrı

Karında veya belde (sıklıkla künt, ağır ve sızlatıcı, ancak keskin olabilir)
İlişki sırasında
Baskı

İdrar yapmada zorluk yada sık idrara çıkma
Kabızlık, makatta ağrı yada barsak hareketlerinde zorluk
Karın krampları
Rahimde ve Karında Büyüme
Düşükler ve Kısırlık
Bu belirtiler başka sorunların da işareti olabilir. Bu yüzden herhangi bir belirti durumunda doktorunuzu görmelisiniz.

Tanı
Myomların ilk işaretleri rutin bir jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir. Myomlar hakkında daha fazla bilgi verebilecek birtakım incelemeler vardır:

Ultrasonografi rahmin veya pelvik organların bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.
Salin infüzyon sonograsisi (SİS) rahim içine serum fizyolojik verilerek rahmin ultrasonografi eşliğinde incelenmesidir. Bu sayede rahim içindeki myom veya polipler ayrımlanabilir.
Histeroskopi rahmin içerisini görmede doktora yardım için ince bir alet (histeroskop) kullanır. Vajinadan ve serviksten (rahim ağzı) içeri yerleştirilir. Bu doktorun rahim boşluğu içerisindeki bazı myomları görmesine imkan sağlar.

Histerosalpingografi (HSG) özel bir röntgen filmidir. Rahmin ve tüplerin şekil ve büyüklüklerindeki anormal değişiklikleri saptayabilir.

Laparoskopi karnın içerisini görmede doktora yardım için ince bir alet (laparoskop) kullanır. Göbekten veya hemen altından yapılan küçük bir kesiden içeri yerleştirilir. Doktor laparoskop ile rahmin dış yüzeyindeki myomları görebilir.

Görüntüleme tetkikleri, magnetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi, kullanılabilir, ancak nadiren gerekir. Bazen bu tetkikler veya diğer işlemler başka bir tıbbi sorunu veya belirtileri incelemek için kullanıldığında rastlantısal olarak myomlar saptanabilir.

Sorunlar
Myomların çoğu sorun oluşturmamasına karşın nadiren komplikasyonlar gelişebilir. Rahme bir sap ile bağlı olan myomlar sap etrafında dönebilir. Bu ağrı, bulantı yada ateş yapabilir. Myomlar enfekte olabilir (iltihaplanabilir). Pek çok olguda bu ancak o alanda zaten bir enfeksiyon varsa olur. Çok nadir olgularda myomun hızlı büyümesi ve diğer belirtiler kanseri gösterebilir.

Çok büyük bir myom karnın şişmesine sebep olabilir. Bu tam bir jinekolojik muayene yapmayı zorlaştırabilir.
Myomlar ayrıca kısırlığa neden olabilir. Bu nadirdir ve myomlar bir çiftin kısırlığının nedeni olarak düşünülmeden önce diğer faktörler araştırılmalıdır.

Tedavi 2019
Belirtilere yol açmayan, küçük olan veya menopoza yaklaşan bir kadında görülen myomlar sıklıkla tedavi gerektirmez. Ancak, belli yakınmalar ve belirtiler tedavi gerekliliğini işaret edebilir:

Ağır yada ağrılı adet dönemleri
Adetler arasında kanama
Myom veya yumurtalık tümörü gibi başka bir tümörün ayrımının yapılamaması
Myomun büyümesinde hızlı artış
Kısırlık
Kasık ağrısı
Myomlarınız varsa veya geçmişte olduysa, düzenli kontroller yaptırdığınızdan emin olun. Myomların belirtilerine sahipseniz hemen doktorunuzu görün. Myomlar ilişki sırasında ağrıya sebep olmadıkça cinsel aktivitenizi kısıtlamaya gerek yoktur.
Myomlar ilaç veya cerrahi ile tedavi edilebilirler. Tedavi seçimi sizin kendi istekleriniz ve doktorunuzun myomların büyüklüğü ve yerleşimi hakkındaki tıbbi önerileri gibi etkenlere bağlıdır.

Myomektomi
Myomektomi rahmi yerinde bırakarak myomların cerrahi çıkarılmasıdır. Kadın rahmini muhafaza ettiği için çocuk sahibi olabilme şansı vardır. Bir kadın gerçekten myomektomiden sonra gebe kalırsa sezaryanla doğum yapması gerekebilir (bebek annenin karnına ve rahmine yapılan cerrahi bir kesiden doğurtulur). Ancak bazen myomektomi kısırlığa yol açabilecek rahim içi veya dışı yara izlerine neden olur.
Myomlar çıkarıldıktan sonra tekrar gelişebilir. Tekrarlamanın olasılığı myom sayısı ile yakın ilişkilidir.
Myomektomi birkaç değişik yolla yapılabilir:

Laparotomi
Laparoskopi
Histeroskopi
Kullanılan metot myomların yerleşimi ve büyüklüğüne bağlıdır. Laparotomi için karına bir kesi yapılır. Myomlar daha sonra bu kesiden çıkarılır. Myomlar ayrıca karnın içini görmede kullanılan laparoskop yoluyla da çıkartılabilir.

Histeroskopi rahim boşluğunun içine doğru çıkıntı yapmış myomları çıkarmada kullanılabilir. Myomlar rezektoskop ile, elektrik gücü kullanan ince bir tel halka, veya lazer ile çıkarılabilir. Bu aletlerin her ikisi de histeroskoptan içeri yerleştirilebilir. Rahmin duvarlarında derindeki myomları çıkartamasa da bu yöntem sıklıkla bunların sebep olduğu kanamayı kontrol edebilir. Vakaların çoğunluğunda gece hastanede kalmak gerekmez.

Uterin Arter Embolizasyonu
Myomları tedavi etmede bir diğer yol uterin arter embolizasyonu (UAE) diye adlandırılır. Bu yöntemle rahme giden kan damarları tıkanır. Bu, myomların büyümesine olanak sağlayan kan akışının kesilmesine yardımcı olur.

Bu uygulama genellikle bir hastanede özel olarak eğitilmiş bir radyolog tarafından gerçekleştirilir. Bazı vakalarda ayaktan bir uygulama şeklinde yapılır. Diğer durumlarda, hastanede bir gece geçirmeniz gerekebilir.

Kendinizi rahatlamış hissetmenizi sağlayacak ilaçlar verilir. Kasık bölgenize küçük bir insizyon (kesi) yapılır. Daha sonra kateter denen küçük bir tüp rahmin iki arterinin (atardamar) her birinden geçirilir. Kateter ile myoma kan taşıyan arterlerin içine küçük partiküller (yaklaşık kum tanesi büyüklüğünde) enjekte edilir. Bu myoma olan kan akışını durdurur ve küçülmesine neden olur.

Pekçok kadın işlemden sonra birkaç saat ağrılı kramplar yaşar. Bazı kadınlarda bulantı veya ateş olur. İlaçlar sıklıkla bu belirtilerin tedavisine yardımcı olur.
Nadir olsa da UAE ile bazı komplikasyonlar olabilir. Komplikasyonlar enfeksiyon ve rahmin yaralanmasını içerir. Kadınların çoğunda düzenli adet periyotları işlemden kısa süre sonra geri döner. Ancak nadir durumlarda adet yeniden başlamaz ve menopoz başlar. Bu, uygulama zamanında 45 yaş ve üzerinde olan kadınlarda daha sıklıkla görülür. UAE’nun bir kadının üretkenliği, çocuk sahibi olması üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Çocuk sahibi olmayı isteyebilecek kadınlar diğer tedavi şekillerini düşünmek isteyebilirler. Bu yöntem her tür myoma uygulanamaz. Bu seçeneği denemek isteyen hastaların bu yönteme uygunlukları açısından bir Kadın-Doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Doktorunuzla UAE’nun sizin için bir seçenek olup olmadığını konuşunuz.

Histerektomi
Histerektomi rahmin çıkarılmasıdır (histerektomi başlığında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz). Yumurtalıklar çıkarılabilir veya çıkarılmayabilir.
Bu işlem için, rahim karındaki bir kesiden veya vajinadan çıkartılabilir. Kullanılan yöntem myomların büyüklüğüne dayanır. Ağrı duyulmaması için, genel anestezi verilebilir, bu sizi uyutur, yada bölgesel anestezi kullanılabilir, bu vücudunuzun alt tarafındaki duyu hissini ortadan kaldırır. Bu işlemden sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Histerektomi aşağıdaki durumlarda gerekebilir:

Ağrı ya da anormal kanama devam ederse
Myomlar çok büyükse
Diğer tedaviler mümkün değilse
Doktorunuz histerektomi yapılmanız gerektiğini düşünürse, öncelikle endometriumun (rahmin iç tabakası) hastalıkları gibi rahimle ilgili diğer sorunları dışlayacaktır. Histerektomi yapıldıktan sonra bir kadın artık çocuk sahibi olamaz.

Myomlar ve Gebelik
Gebe kadınların küçük bir kısmında myomlar vardır. Gebeyseniz ve myomlarınız varsa, muhtemelen siz veya bebeğiniz için problem yaratmayacaktır.
Gebelik sırasında myomların boyutunda artma olabilir. Bu büyümenin büyük kısmı rahme gelen kan akımından kaynaklanır. Gebeliğin vücut üzerine yüklediği diğer taleplerle de birleşerek, myomların büyümesi rahatsızlık, baskı hissi, yada ağrı oluşturabilir. Hastaların çoğunluğunda gebelikten sonra myomların boyutunda küçülme olur.

Myomlar şunların riskini artırabilir:

Düşük (gebeliğin 20 haftadan önce sona ermesi durumu)
Erken doğum
Makat doğum (bebeğin baş aşağı durmak dışında bir pozisyonda olması)
Nadiren, büyük bir myom rahim ağzını kapatabilir yada bebeğin doğum kanalından geçişini engelleyebilir. Bu durumda sezaryen doğum yapılır. Olguların çoğunda, büyük bir myom bile gebelik sırasında rahim genişledikçe bebeğin yolundan çekilecektir. Büyük myomları olan kadınlar doğumdan sonra daha fazla kan kaybı yaşayabilirler.

Sıklıkla, myomların gebelik sırasında tedavi edilmeleri gerekmez. Ağrı yada rahatsızlık gibi belirtileriniz oluyorsa, doktorunuz istirahat verebilir. Bazen myomları olan gebe bir kadının ağrı, kanama yada erken doğum tehdidi nedeniyle bir süre hastanede kalması gerekebilir. Çok nadiren, gebe bir kadında myomektomi yapılabilir. Myomektomiden sonra sezaryen doğum gerekebilir.

Sonuç Olarak
Myomlar kadınlarda oldukça sık görülen iyi huylu büyümelerdir. 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört ya da beş kadından birinde bulunur. Myomlar hiçbir belirtiye neden olmayabilir ve tedavi gerektirmeyebilir.

Myomlarınız varsa ya da geçmişte olduysa, doktorunuz tarafından düzenli bir şekilde kontrol edilmelisiniz. Düzenli kontroller yaptırmak ve uyarıcı belirtiler hakkında dikkatli olmak tedavi gerektirebilecek değişikliklerden haberdar olmanıza yardımcı olacaktır.

 

Myom tanı ve tedavisi ile ilgili TV programım

 

Myom çeşitleri tanısı ve tedavisi myom ameliyatları

 

 

 Myom Tanı ve Tedavisi (Miyom Tanı ve Tedavisi ?)

 Myom Nedir (miyom nedir ?) (kadın rahminde miyom nedir )

Ute­rus myom­ları, ute­ru­sun en sık kar­şı­la­şı­lan ge­nel ola­rak myo­met­ri­um düz kas ve fib­röz do­ku hüc­re­le­rin­den kay­nak­la­nan be­nign tü­mö­rü olup fib­ro­id, fib­rom­yom, myo­ma ve le­iom­yo­ma gi­bi te­rim­ler­le ta­nım­lan­mak­ta ise de da­ha çok myo­ma veya halk arasında miyom te­ri­mi ka­bul gör­müş­tür.

Laparoskopik miyom alınması ameliyatından bir kare

 

Miyom ne Sık­lıkta görülür ,  Myom Kimlerde Görülür ? (miyom kimlerde görülür?) 

Be­yaz­la­ra gö­re si­yah­lar­da 3 kat da­ha sık gö­rü­len myom­lar, ka­dın­la­rın %20’sin­de 35 ya­şın­dan son­ra semp­tom ver­mek­si­zin ço­ğun­luk­la be­nign ola­rak bu­lun­mak­ta­dır. Pre­me­no­po­zal dö­nem­de bu ora­nın %40’la­ra çık­tı­ğı, otop­si­ler­de ise %50’lik dü­zey­ler­de bu­lun­du­ğu, pel­vik la­pa­ro­to­mi­le­rin %60’dan faz­la­sı­nın semp­tom­suz myom­lar için ya­pıl­dı­ğı bil­di­ril­mek­te­dir. Ult­ra­so­nog­ra­fi ve nük­le­er man­ye­tik gö­rün­tü­le­me gi­bi ye­ni gö­rün­tü­le­me yön­tem­le­ri­nin yo­ğun bir şe­kil­de kul­la­nıl­ma­sı bir­çok semp­tom­suz myom­lann ado­le­san yaş­lar­da sap­tan­ması­na ola­nak sağ­la­mış­tır.

Myom (miyom ) neden / nasıl ve neden  oluşur (Etiyoloji )  (Myomlar / Miyomlar Neden oluşur )

Myom­ların oluş­ma se­be­bi tam ola­rak bi­lin­me­mek­te­dir. Ko­nu ile il­gi­li pek çok te­ori öne sü­rül­müş­tür. En çok ka­bul gö­ren te­ori­ler­den bir ta­ne­sin­de düz kas hüc­re­si, bağ do­ku­su hüc­re­si ve kan da­mar­lan­nın orijin al­dı­ğı bir çok po­tan­si­ye­le sa­hip pri­mi­tif hüc­re­ler ta­ra­fın­dan le­iom­yom­ların oluş­tu­ğu­na ina­nıl­mak­ta­dır. Di­ğer araş­tır­ma­cı­lar ise bu tü­mör­le­rin ma­tur kas hüc­re­si ve­ya stro­mal bağ do­ku­su ele­man­la­rın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı sa­vun­mak­ta­dır­lar.

Myom­la­rın bü­yü­me­si için est­ro­je­ne ba­ğım­lı­lı­ğın söz ko­nu­su ol­du­ğu de­lil­ler­le doğ­ru­lan­mış­tır. Ge­nel­lik­le rep­ro­dük­tif sü­reç­te sık­lık­la gö­rül­me­le­ri, oral kont­ra­sep­tif kul­la­nan­lar­da bü­yü­me­si, go­na­dot­ro­pik re­le­asing hor­mon ago­nist­le­ri ana­log­la­rı­nın (GnRHa) myom te­da­vi­sin­de kul­la­nıl­ma­sı son­ra­sı bo­yut­la­rın­da kü­çül­me­nin mey­da­na gel­me­si, ge­be­lik­te özel­lik­le ilk tri­mes­ter­de myom bo­yut­lann­da ar­tış olur­ken do­ğum­dan son­ra hız­lı şe­kil­de kü­çül­me­nin gö­rül­me­si, me­no­poz­da over fonk­si­yon­lann­da­ki ge­ri­le­me­ye bağ­lı ola­rak myom ve çev­re­sin­de­ki myo­met­ri­um­da est­ro­jen re­sep­tör­le­ri ile est­ro­jen hor­mon iliş­ki­si­nin bit­me­si so­nu­cun­da myom­lar­da at­ro­fi­nin gö­rül­me­sin­de est­ro­jen hor­mon sti­mu­las­yo­nu­nun ve vas­kü­ler bes­len­me­nin azal­ma­sı­nın ro­lü var­dır.

MYOM­LA­RIN ÖZEL­LİK­LE­Rİ (Miyomların Özellikleri )

Myom Tip­le­ri Nelerdir ? (miyom tipleri , Miyom Çeşitleri )

Myom­ların ute­rus­ta­ki ana­to­mik lo­ka­li­zas­yon­la­rı­na gö­re 4 ti­pi mev­cut­tur.

Sub­se­roz Myom­lar (miyom ). Se­ro­za­nın he­men atın­da bu­lu­nur­lar. Ute­ru­sun asi­met­rik şe­kil­de bü­yü­me­sin­de önem­li rol­le­ri var­dır. Bu tü­mör­le­rin semp­tom ver­mek­si­zin bir sap­la pe­ri­to­ne­al ka­vi­te­ye doğ­ru çok bü­yük bo­yut­lar­da bü­yü­me eği­lim­le­ri var­dır. Pe­ri­to­ne­al ka­vi­te­ye bü­yü­me so­nu­cun­da ab­do­mi­nal or­gan­lar­la ço­ğun­luk­la­ da omen­tum ve me­zen­ter ile da­mar­sal iliş­ki­ye gi­rip bu or­gan­lar­dan bes­len­di­ğin­de pa­ra­zi­tik myom adı­nı alır. Yan­lar­da bro­ad li­ga­men­tin iki yap­ra­ğı ara­sın­da ge­liş­me­si du­ru­mun­da int­ra­li­ga­men­ter myom adım alır. İnt­ra­li­ga­men­ter myom­lar bü­yük çap­la­ra ulaş­tı­ğın­da üre­te­re ve pel­vik kan da­mar­lar­ma ba­sı ya­pa­rak bun­lar­la il­gi­li pa­to­lo­ji­le­rin oluş­ma­sı­na yol açar­lar. Sub­se­roz myom­lar bü­yük çap­la­ra ula­sa­na dek asemptomatik kalabilirler. Çevre dokulara bası sonucu ağrıya, yüzeylerindeki damarların rüptürüne bağlı hemoperitoneum gelişmesine ve sapından torsiyone olması ile akut batına nedeni olabilirler.

 

İnt­ra­mu­ral Myom­lar. En sık gö­rü­len myom ti­pi­dir. Ge­nel­lik­le ute­rus­ta myo­met­ri­um içe­ri­sin­de izo­le ve kap­sül­süz no­dül­ler ola­rak yer­leş­tik­le­rin­de ute­rin se­ro­za ve en­do­met­ri­uma çı­kın­tı yap­maz­lar. Bu tü­mör­ler bü­yü­dük­le­rin­de ute­rin ka­vi­te­de dü­zen­siz­lik­le­re ve­ya ute­ru­sun eks­te­rnal yü­zün­de çı­kın­tı­la­ra hat­ta sap­lı myom­ların ge­liş­me­si­ne de ne­den ola­bi­lir­ler. Me­no­ra­ji ve in­fer­ti­li­te ne­de­ni ola­bi­lir­ler. Ute­ru­sun si­met­rik şe­kil­de bü­yü­me­si­ne ne­den olan int­ra­mu­ral myom­lar “ku­gel myo­mu” ola­rak ad­lan­dı­rıl­mak­ta­dır.
Sub­mü­köz Myom­lar. En­do­met­ri­umun he­men al­tın­da yer­leş­miş­ler­dir. Bu tü­mör­ler ute­rin ka­vi­te­ye doğ­ru ve­ya sap­lı şe­kil­de bü­yü­ye­rek ser­vi­kal os­tan va­je­ne çı­kıp, va­je­ne doğ­muş myom şek­li­ni de ala­bi­lir­ler. Bu tü­mör­ler en­do­met­ri­um­da dü­zen­siz ge­li­şim gös­te­re­rek anor­mal ute­rin ka­na­ma­la­rın mey­da­na gel­me­sin­de et­ken rol oy­nar­lar. Hat­ta bu tü­mör­le­rin kan­la bes­len­me­si­nin bo­zul­ma­sı ile olu­şan nek­roz­lar en­fek­si­yon ge­li­şi­mi için ze­min ha­zır­lar­.

Ser­vi­kal Myom­lar. Ser­vik­sin mus­ku­ler ya­pı­sın­dan ori­jin alan na­dir tü­mör­ler­dir. Hem pa­ra­met­ri­um hem­de va­je­ne doğ­ru ge­li­şim gös­ter­me özel­li­ği var­dır. Me­sa­ne boy­nu­na ba­sı yap­ma­la­rı ha­lin­de di­zü­ri, sık id­rar yap­ma ve in­kon­ti­nan­sa, pa­ra­met­ri­uma doğ­ru bü­yü­me gös­ter­me­le­ri ha­lin­de pel­vik kan ve lenf akı­mın­da sta­za, üre­ter­le­rin ba­sı­sı so­nu­cun­da hid­ro­üre­ter da­ha son­ra­da hid­ro­nef­ro­za, ge­be­lik du­ru­mun­da da dis­to­si­le­re ne­den ola­bi­le­ce­ği dü­şü­nül­me­li­dir. Ay­rı­ca ka­na­ma, in­fer­ti­li­te ve en­fek­si­yon ne­de­ni ola­bi­lir­ler.

Na­dir Myom Tip­le­ri

1.   Le­iom­yo­ma­to­zis Pe­ri­to­ne­alis Dis­se­mi­na­ta. Ab­do­men­de sub­me­zo­tel­yal bağ do­ku­su­na doğ­ru na­dir non­ne­op­las­tik çok odak­lı düz kas pro­li­fe­ras­yo­nu­dur.

2.   İnt­ra­ve­nöz Le­iom­yo­ma­to­zis. Da­mar­la­ra göz­le gö­rü­le­bi­le­cek şe­kil­de uza­nım gös­te­ren be­nign düz kas tü­mö­rü ola­rak ta­nım­lan­mak­ta­dır. Da­mar­lar­da­ki be­nign düz kas bü­yü­me­si myo­mun ke­narın­dan baş­la­ya­bi­lir. Bro­ad li­ga­ment­te­ki da­mar­lar ve pel­vik ven­le­ri kap­sa­dı­ğı gi­bi kal­be ka­dar uza­nım gös­te­re­bil­di­ği ra­por edil­miş­tir.

3.   Be­nign Me­tas­taz Gös­te­ren Le­iom­yom­lar. Le­iom­yo­ma­to­zis pe­rito­ne­alis dis­se­mi­na­ta ve int­ra­ve­nöz le­iom­yo­ma­to­zis­li ol­gu­la­rın ör­ne­ği ol­du­ğu dü­şü­nü­lür.Do­ğur­gan­lık yıl­la­rın­da hor­mo­nal et­ki al­tın­da ge­li­şim gös­te­ren bu tü­mör­le­rin me­no­poz­da ve ge­be­lik­ten son­ra spon­tan ge­ri­le­me gös­ter­di­ği bi­lin­mek­te­dir.

4.   Len­fan­ji­ole­iom­yo­ma­zis. Lenf da­mar­la­rın­da­ki düz kas hüc­re­le­ri­nin pro­li­fe­ras­yo­nu ile ka­rak­te­ri­ze özel­lik­le rep­ro­dük­tif do­nem­de­ki ka­dın­lar­da gö­rü­len myom ti­pi­dir.

Pa­to­lo­ji

Myom­lar ge­nel­lik­le ute­rus kor­pu­sun­dan kay­nak­lan­mak­ta ise­ de ara sı­ra ser­viks, ro­und ve bro­ad li­ga­ment­te de yer­leş­ti­ği bil­di­ril­mek­te­dir. Myom­ların mik­ros­ko­pik öl­çü­ler­den 66 kg ağır­lı­ğa ka­dar ula­şan­larına rast­lan­mış­tır. Myom­lar tek tü­mör şek­lin­de gö­rü­le­bil­di­ği gi­bi de­ği­şik çap ve sa­yı­da çev­re­sin­de­ki myo­met­ri­um­dan ya­lan­cı kap­sül­le ay­rıl­mış ola­rak, dü­zen­siz lo­bü­ler ya­pı­lar gös­te­re­bi­lir. Pal­pas­yon­da myom­lar de­je­ne­re ol­ma­dık­ların­da ge­nel­lik­le sert kı­vam­da al­gı­la­nır­lar.

Mak­ros­ko­pik ola­rak açık gri ve­ya in­ci be­yaz­lı­ğın­da­ki gö­rü­nüm­le­ri ile myo­met­ri­um­dan ayırt edi­lir­ler.

Mik­ros­ko­pik ola­rak iğ şe­kil­li ve uza­mış nuk­le­us­lu hüc­re­ler de­ğiş­ken mik­tar­da bağ do­ku­suy­la uni­form öl­çü­ler­de­dir. Fib­röz bağ do­ku ile ay­rıl­mış düz kas lif­le­ri­nin bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­ğı myo­met­ri­um­da sık­lık­la bu­lu­nan dev hüc­re­le­rin, yan­lış­lık­la ne­op­las­tik hüc­re şek­lin­de de­ğer­len­di­ril­me­me­si ge­rek­ti­ği bil­di­ril­mek­te­dir. Glu­koz 6 fos­fat de­hid­ro­ge­naz ça­lış­ma­la­rı so­nu­cun­da bu hüc­re­le­rin mo­nok­lo­nal ol­du­ğu dü­şü­nül­mek­te­dir.

De­je­ne­ra­tif De­ği­şik­lik­ler

Myo­ma­töz tü­mör­ler­de­ki de­ği­şik de­je­ne­ra­tif­ de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı il­ginç his­to­lo­jik pa­tern­ler ya göz­le gö­rü­lür ya­da mik­ros­ko­pik gö­rü­nüm­le de­ğer­len­di­ril­mek­te­dir. De­je­ne­ras­yon tü­mö­rün ar­te­ri­yel ve­ya ve­nöz sir­kü­las­yo­nun­da­ki de­ği­şim­le il­gi­li ola­rak hız­lı bü­yü­me, ge­be­lik, me­ka­nik ba­sı­lar, me­no­po­zal at­ro­fi, en­fek­si­yo­na se­kon­der ve­ya ma­lign trans­for­mas­yon so­nu­cu da or­ta­ya çı­ka­bil­mek­te­dir.

Be­nign De­je­ne­ra­tif De­ği­şik­lik­ler

a.             Hya­len De­je­ne­ras­yon. He­men tüm kü­çük ve bü­yük le­iom­yom­lar­da var olan çok ge­nel bir de­je­ne­ras­yon ti­pi­dir. Ke­si ya­pı­lan yü­zey ho­mo­jen gö­rü­nüm­lü ol­mas­ına kar­şın da­ire ve fa­si­kü­ler paternini kay­bet­miş­tir. Mik­ros­ko­pik ola­rak düz kas hüc­re­le­ri­nin ye­ri­ni ge­niş zon­lar ha­lin­de sarı renk­li je­la­ti­nöz kı­vam­lı, hya­len bağ do­ku­sunun al­dı­ğı gö­rül­mek­te­dir. Kü­çük ve­ya ge­niş sa­ha­lar­da li­ke­fak­si­yon ve myo­ma­töz de­ği­şik­lik­ler ge­liş­me­si so­nu­cun­da kis­tik odak­lar­ da olu­şa­bil­mek­te­dir. Bu de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı ola­rak tü­mör do­ku­su yu­mu­şak ola­rak pal­pe edi­le­bil­mek­te­dir. Ge­nel­lik­le semp­tom­suz­dur­lar.

b.             Kis­tik De­je­ne­ras­yon. Ge­nel­lik­le nek­roz ve­ya hya­len de­je­ne­ras­yo­nu ta­ki­ben mey­da­na ge­len li­ke­fak­si­yon son­ra­sın­da çok sa­yı­da sün­ger gö­rü­nüm­lü ve dü­zen­siz kü­çük boş­luk­lar şek­lin­de­ki şe­kil­len­me­ler çıp­lak göz­le gö­rül­mek­te­dir. Kis­tik de­je­ne­ras­yo­na uğ­ra­mış tü­mör do­ku­su pal­pas­yon­la yu­mu­şak kı­vam­lı ola­rak al­gı­la­na­bil­mek­te­dir.

c.             Kal­si­fik (cal­ca­re­ous) De­je­ne­ras­yon. Ge­nel­lik­le post­me­no­po­zal ka­dın­lar­da ço­ğun­luk­la vas­kü­ler obs­tü­rük­si­yon so­nu­cun­da sir­kü­las­yo­nun et­ki­len­me­si­ne bağ­lı ola­rak olu­şan kal­si­yum kar­bo­nat ve kal­si­yum fos­fa­tın tü­mör do­ku­sun­da çök­me­siy­le kal­si­fik de­je­ne­ras­yon mey­da­na gel­mek­te­dir. Eğer tü­mör­ler­de tor­si­yon olu­şur­sa ağ­rı­ya da se­bep ola­bi­lir­ler. Kal­si­fik de­je­ne­ras­yon gös­te­ren myom­lar pal­pas­yon­da sert ola­rak al­gı­la­na­bil­di­ği gi­bi te­sa­dü­fen çe­ki­len di­rekt ab­do­mi­no­pel­vik gra­fi­ler­de de sap­tan­ma­la­rı müm­kün­dür.

d.   Kır­mı­zı (car­ne­ous) De­je­ne­ras­yon. Ge­nel­lik­le ge­be­li­ğin bir komp­li­kas­yo­nu ola­rak gö­rü­le­bi­lir­se de her­han­gi bir za­man­da ve me­no­po­za ya­kın sü­reç­te or­ta­ya çı­ka­bil­mek­te­dir. Ge­be­lik­te özel­lik­le ilk tri­mes­ter­de hız­la bü­yü­yen myo­mu bes­le­yen da­mar­lar­da­ki ve­nöz kon­jes­yon ve trom­bo­sis son­ra­sın­da olu­şan tı­kan­ma ve­ya do­ku ara­lık­ları­na ka­na­ma so­nu­cu mey­da­na gel­mek­te­dir. Myo­met­ri­um­da myo­ma yö­ne­lik de­ği­şik­lik­ler ay­nı ol­ma­yıp ana­to­mik uy­gun­suz­luk ve myo­mun kan­lan­ma­sının bo­zul­ma­sı so­nu­cun­da in­fark­tüs, asep­tik de­je­ne­ras­yon, oto­liz ve şid­det­li ağrı gi­bi de­ği­şik­lik­le­re de se­bep ola­bil­mek­te­dir. Nek­ro­tik de­je­ne­ras­yo­nun özel şek­li kır­mı­zı de­je­ne­ras­yon olup ge­be­lik­te %8 sık­lık­ta gö­rül­mek­te­dir. Ge­be­lik­te myom­lar­da­ki nek­roz dif­füz ve­ya fo­kal yer­le­şim­li ve kist for­mas­yo­nu şek­lin­de olu­şum­lar ola­rak gö­rül­mek­te­dir. Tü­mör­den ta­ze ke­si ya­pı­la­cak olur­sa nek­roz alan­la­rı çiğ bif­tek gö­rü­nü­mün­de iken bir sü­re son­ra do­nuk kır­mı­zı­ya da­ha son­ra­da ye­şi­lim­si sarı ren­ge dön­mek­te­dir. Ge­be­lik­te ödem ve myo­met­ri­um­da hi­pert­ro­fi ol­du­ğun­dan kır­mı­zı de­je­ne­ras­yon çok ge­nel bir du­rum­dur.

e.    Sep­tik De­je­na­ras­yon. Do­la­şım bo­zuk­lu­ğu­nun tü­mö­rün mer­ke­zin­de ön­ce nek­ro­za, neden olması da­ha son­ra­ da myom ze­mi­nin­de en­fek­si­yo­nun ge­liş­me­si du­ru­mu­dur. Sep­tik de­je­ne­ras­yon ateş, pel­vis­te has­sa­si­yet, şid­det­li ağ­rı ve akut ba­tın tab­lo­su­nun mey­da­na gel­me­si­ne se­bep ola­bil­mek­te­dir.

f.    Nek­ro­tik De­je­ne­ras­yon. Sap­lı myom­la­rın tor­si­yo­nu son­ra­sın­da akut ka­rın ağ­rı­sı, pel­vik has­sa­si­yet ateş ve lö­ko­si­toz­la ka­rek­te­ri­ze kli­nik du­ru­ma ne­den ol­mak­ta­dır.

g.   At­ro­fik De­je­ne­ras­yon. Ge­be­lik­ten son­ra ve me­no­poz­da tü­mör öl­çü­sün­de ge­ri­le­me mey­da­na gel­me­si ile kli­nik­te gö­rü­len semp­tom ve bul­gu­la­rın kay­bol­ma­sı­na se­bep ol­mak­ta­dır.

h.   Yağ­lı (Myxo­ma­to­us) De­je­ne­ras­yon. Asemp­to­ma­tik bir de­je­ne­ras­yon olup bu du­ru­mu hya­len ve kis­tik de­je­ne­ras­yon iz­le­mek­te, pal­pas­yon­la myom çok yu­mu­şak ola­rak al­gı­lan­mak­ta­dır.

i.    Mu­ko­id De­je­ne­ras­yon. Bü­yük tü­mör­ler­de ar­ter­yal kan­lan­ma bo­zuk­lu­ğun­da hya­li­ni­zas­yon alan­la­rı mu­ko­id ve yağ­lı tip de­je­ne­ras­yo­na dön­mek­te, pal­pas­yon­la tü­mö­ral lez­yon­lar je­la­ti­nöz kı­vam­da his­se­dil­mek­te­dir. Da­ha ile­ri de­je­ne­ras­yon­lar ise li­ke­fak­si­yon ve kis­tik de­je­ne­ras­yon­la­rın olu­şu­mu­na se­bep ola­bil­mek­te­dir.

Ma­lign De­je­ne­ra­tif De­ği­şik­lik­ler. Sar­ko­ma­töz de­je­ne­ras­yon: Cer­ra­hi ola­rak çı­ka­rı­lan le­iom­yo­ma­la­rda %0.04-0.29’ ora­nın­da sar­ko­ma­töz de­je­ne­ras­yon ge­liş­ti­ği bil­di­ril­miş­tir. Me­no­poz ya­şın­da­ki ka­dın­lar­da gö­rü­len le­iom­yo­ma­lar­da hız­lı bir şe­kil­de bü­yü­me söz ko­nu­su ol­du­ğun­da sar­ko­ma­töz de­je­ne­ras­yon­dan şüp­he­le­nil­me­li­dir. Mik­ros­kop­ta 10 bü­yük bü­yüt­me ala­nın­da l- 4 adet mi­to­za rast­la­nıl­ma­sı ge­li­şen le­iom­yo­ma­lar için do­ğal olup sar­kom adı­na yan­lış ta­nım­la­ma ya­pıl­ma­ma­lı­dır. Myom­lar­da­ki sar­ko­ma­töz de­je­ne­ras­yon­da ya­lan­cı kap­sül al­tın­da­ki iğ hüc­re­le­rin yu­var­lak hüc­re­le­re gö­re oran­la­rı­nın art­mış ol­ma­sı ile dik­ka­ti çek­mek­te­dir. Sar­ko­ma­töz de­je­ne­ras­yo­na uğ­ra­mış myom­lar­da­ki 5 yıl­lık ya­şam sü­re­ci ute­ru­sun ger­çek sar­ko­ma­töz tü­mö­rl­eri­ne gö­re da­ha yük­sek­tir.

 

MİYOMLARIN SEMP­TOM VE BUL­GU­LARI

Semp­tom­lar (Miyomların oluşturduğu şikayetler, Myom / Miyom belirtileri Nelerdir  ) Miyom ağrısı nereye vurur

-pelvik ağrı (kasık ve bel ağrısı )

-adet kanamasının yoğunlaşması

-ara kanaması

-ilişkide ağrı veya bazen kanama

-kabızlık

-sık idrara çıkma

-gebe kalamama

 

Myom­lar ge­nel­lik­le semp­tom ver­mez­ler. Çok bü­yük öl­çü­le­re ula­şan­la­rı bi­le obez has­ta­lar­da fark edil­me­mek­te­dir. Za­yıf has­ta­lar­da ise ka­rın­da ele ge­len kit­le his­se­dil­me­si, dok­to­ra baş­vu­ru ne­de­ni ola­bi­le­cek ilk semp­tom ola­bi­lir. Semp­tom­lar myom­la­rın sa­yı, bo­yut, şe­kil, lo­ka­li­zas­yon ve has­tanın ge­be­lik du­ru­mu­na gö­re de­ği­şik­lik gös­te­re­bi­lir. Myom­lar, has­ta­la­rın %30-50’sin­de de­ği­şik semp­tom­lar ve­rir­ler.
Anor­mal Uterin Ka­na­ma (AUK). Myom­la­rın en önem­li bul­gu­su­dur. Ge­nel­lik­le şid­det­li ve uza­mış menst­ru­as­yon şek­lin­de­dir. Myom­la­rın dı­şın­da di­ğer (en­do­met­ri­al po­lip, hi­perp­la­zi, kan­ser gi­bi) ne­den­ler ile de mey­da­na ge­le­bi­lir. Pre­menst­ru­el le­ke­len­me­ye sık­ça rast­la­nıl­mak­ta­dır.

Has­ta­nın en­dok­rin du­ru­mu ve en­do­met­ri­umu dik­kat­li­ce de­ğer­len­di­ril­me­li­dir. Sub­mu­köz myom­lar­da­ki ka­na­ma, çev­re da­mar­la­rın özel­lik­le ute­rin ven­ler­de­ki dis­tor­si­yon, kon­jes­yon ve nek­roz son­ra­sı üst en­do­met­ri­um­da ge­li­şen ül­se­ras­yon­la­ra bağ­lı ola­rak mey­da­na gel­mek­te­dir. AUK ay­rı­ca ano­vu­las­yon gi­bi en­dok­rin bo­zuk­luk­lar­da ola­bi­lir. Myom orjin­li ka­na­ma­lar sık­lık­la de­mir ek­sik­li­ği ane­mi­si­ne ne­den ol­mak­ta­dır. Aşırı ka­na­ma tü­mö­rün en­do­met­ri­al yü­zey ala­nı­nın bü­yü­me­si ile oran­tı­lı ola­bi­lir. Ute­rin ka­vi­te­nin yü­zey ala­nı yak­la­şık 15 cm2’iken mu­ltip­le myom var­lı­ğın­da 220 cm2’ye ka­dar ar­ta­bil­mek­te­dir. İnt­ra­mu­ral myom­lar ise ute­rus kont­rak­tili­te­si­ni ve en­do­met­ri­umun kan­lan­ma­sı­nı bo­za­rak aşırı ka­na­ma­ya ne­den ola­bil­mek­te­dir.

Ag­rı. Komp­li­kas­yon­suz ute­rin le­iom­yo­ma­lar ge­nel­lik­le ağ­rı­ya se­bep ol­maz­lar. Ute­rin kan do­la­şı­mının tı­kan­ma­sı ve en­fek­si­yo­nu son­ra­sı myom­lar­da özel­lik­le sap­lı myom­ların tor­si­yo­nu, in­fark­tüs ya­da iler­le­miş kır­mı­zı de­je­ne­ras­yo­nu ba­tın alt kad­ra­nın­da has­sa­si­yet ile akut ağrı atak­la­rı ile ka­rak­te­ri­ze akut ba­tın tab­lo­su­nu mey­da­na ge­ti­re­bil­mek­te­dir.Ute­rin ka­vi­te­den va­ji­na­ya sar­kan, int­ra­li­ga­men­ter ge­li­şim gös­te­ren sap­lı myom­lar kom­şu­luk iliş­ki­sin­de ol­du­ğu si­nir­le­re ba­sı ya­pa­rak ka­sık, bel ve alt ekst­re­mi­te­le­re vu­ran ağ­rı­la­rın oluş­ma­sı­na ne­den ol­mak­ta­dır. En­do­met­ri­al ka­vi­te­ye doğ­ru ya­ban­cı ci­sim gi­bi çı­kın­tı ya­pan sub­mu­köz myom­lar­da­ki ağ­rı­nın özel­li­ği ise kramp şek­lin­de­dir. Ba­zı has­ta­lar yıl­lar­ca ağ­rı­sız menst­ru­as­yon gör­dük­le­ri hal­de int­ra­mu­ral myom­la­rın bü­yü­me­si ile dis­me­no­re­den ya­kı­nır­lar.

Miyom Ağrısı , Miyoma bağlı Ba­sı Be­lir­ti­le­ri. Myom­lar me­sa­ne üze­ri­ne ba­sı ya­pa­rak sık id­ra­ra çık­ma, id­rar yap­ma­da zor­luk ve na­di­ren id­rar akı­şın­da­ki ye­ter­siz­lik gi­bi üri­ner ya­kın­ma­la­rın gö­rül­me­si­ne se­bep ola­bi­lir­ler. Üret­ra­ya olan ba­sı­lar glob ve­zi­ka­le, üre­ter­le­re olan ba­sı ise ön­ce hid­ro­üre­ter, son­ra­sın­da da hid­ro­nef­roz ge­li­şi­mi­ne ne­den ola­cak­tır. Kü­çük pel­vis­te yer alan iri myom­lu ol­gu­lar­da; üre­te­ral obst­rük­si­yon ve de­vi­as­yon­ların sap­ta­na­bil­me­si için özel­lik­le IVP yap­tı­rıl­ma­sı fay­da­lı ol­mak­ta­dır. Rek­tu­ma ba­sı ise te­nezm ve kons­ti­pas­yon gi­bi so­run­la­rı mey­da­na ge­tir­mek­te­dir. Pa­ra­zi­tik tü­mör­ler ise in­tes­ti­nal obst­rük­si­yo­na yol aça­bi­lir­ler. Ser­vi­kal myom­lar va­ji­nal akın­tı, ka­na­ma, dis­pa­ro­ni ve in­fer­ti­li­te­ ne­de­ni ola­bil­mek­te­dir. Pel­vis­te yer alan iri myom­lar ise pel­vik da­mar­la­rın ba­sı­sı son­ra­sın­da pel­vik kon­jes­yon ile alt ekst­re­mi­te­ler­de ödem ve va­ri­köz olu­şum­lar mey­da­na gel­mek­te­dir.

Miyomlar kası ve bel ağrısı yaparlar . Rektuma basarak kabızlık mesaneye basarak sık idrara çıkma, üretere basarak hidronefroz denen böbrek sorunlarına yol açabilir. Hastalar büyük miyomları elle kendisi hissedebilir.

Rep­ro­dük­tif Bo­zuk­luk­lar. Myom­lar tek baş­ına has­ta­la­rın %2- 10’ un­da in­fer­ti­li­te ne­de­ni­dir. Ser­vi­kal myom­lar en­do­ser­vi­kal ka­nal­da ok­lüz­yon, ute­ru­sun kor­ne­al böl­ge­sin­de yer­le­şen iri int­ra­mu­ral myom­lar tu­ba­nın in­ters­tis­yel kıs­mını ka­pa­ta­rak sperm­le­rin tu­ba­ya ula­şı­mını ön­le­ye­rek ya­da fer­ti­li­ze ovu­mun tu­bal trans­port ve en­do­met­ri­um­da­ki in­cel­me ve de­ği­şim­ler ne­de­ni ile embr­yo­nun en­do­met­ri­uma te­mas yü­ze­yi­nin bo­zul­ma­sı, imp­lan­tas­yon zor­luk­la­rı gi­bi ne­den­ler in­fer­ti­li­te­ye yol aça­cak­tır. Sub­mu­köz myom­la­r­da­ki ka­na­ma­lar­da imp­lan­tas­yon yerinde kö­tü te­mas yü­ze­yi oluş­tu­ra­rak abor­tus­la­ra ya­da ge­be­lik­le­rin ter­me ula­şa­ma­dan pre­ma­tür ey­lem ile son­lan­ma­sı­na se­bep olur­lar. Myo­mek­to­mi­ler­den son­ra ise spon­tan abor­tus in­si­da­nsı or­ta­la­ma %40’lar­dan %20’le­re in­mek­te­dir.

 

Myom Hamile kalmaya Engel midir ?

myomların yerine bağlı olarak bazen gebe kalmak zorlaşabilir. Başka bir sebep yoksa çocuk olmasına engel olan myomların ameliyat ile alınması gerekir.

 

Miyom Bul­gu­ları  (Myom Belirtileri , Miyom Belirtileri) Miyomlarda Ameliyat Nedenleri Nelerdir ? Miyom Tedavisi En İyi Doktor Ankara , Miyom tedavisi var mı mümkün mü ?

Ab­do­mi­nal Mu­aye­ne Bul­gu­la­rı. Ute­rin le­iom­yo­ma­lar ka­rın du­varı­na doğ­ru no­dü­ler ve dü­zen­siz çı­kın­tı oluş­tur­duk­la­rın­dan pal­pas­yon­la his­se­di­le­bi­lir­ler. Le­iom­yom­lar ge­nel­lik­le pal­pas­yon­da sert, yu­mu­şak ve­ya ödem, sar­kom, ge­be­lik ve­ya de­je­ne­ra­tif de­ği­şik­lik­le­rin var­lı­ğın­da ise has­ta­da has­sa­si­ye­te se­bep ol­mak­ta­dır.

Pel­vik Mu­aye­ne Bul­gu­lar. Ute­ru­sun dış yü­zü myom­ların bü­yük­lü­ğü ve sa­yı­la­rı ile iliş­ki­li ola­rak dü­zen­siz ve asi­met­rik ola­rak his­se­di­lir. Es­ki bir inf­la­ma­tu­ar has­ta­lı­ğın iz­le­ri ol­ma­dık­ça ute­rus mo­bil ola­rak his­se­di­lir.

a.    Sub­se­röz myom­lar ute­ru­sun kor­pu­sun­dan çok fark­lı ve ser­best ola­rak al­gı­la­nır.

b.   İnt­ra­mu­ral myom­lar: Ge­nel­lik­le ute­ru­sun si­met­rik ola­rak bü­yü­me­si­ne ne­den olur­lar. Bi­ma­nu­el mu­aye­ne­de ute­rus sert kı­vam­da his­se­di­lir.

c.    Sub­mu­köz myo­mu olan ol­gu­lar­da ute­rus bü­yü­me­si ge­nel­lik­le si­met­rik­tir. Pel­vik mu­aye­ne ile kü­çük sub­mu­köz myom­lar sap­ta­na­maz­lar­sa da di­la­tas­yon ve kü­re­taj (D&C) iş­le­min­de kü­re­tin en­do­met­ri­um du­va­rın­da “at­la­ma his­si” ver­me­si ile ve­ya ka­vi­te­nin dü­zen­siz ol­du­ğu­nun al­gı­lan­ma­sıy­la sap­ta­na­bi­lir­ler. Sap­lı sub­mu­köz myom­lar ser­vi­kal ka­na­la doğ­ru ge­li­şim gös­te­re­bi­lir­ler. Spe­ku­lum mu­aye­ne­sin­de gö­rü­le­rek, bi­ma­nu­el mu­aye­ne­de te­sa­dü­fen kit­le­nin pal­pe edil­me­si ve­ya ser­vi­kal os­ta­ki di­la­tas­yo­nun sap­tan­ma­sı ile ta­nı ko­nu­la­bi­lir.

 

Miyom kanaması: myomlar adet kanamaalrını aşırı yoğun ve düzensiz olmasına neden olabilir ve buna bağlı Kansızlığa ve halsizliği sebep olabilir.

Miyomlar lekelenme yapabilir.

d.   Ser­vi­kal myom­lar: Spe­ku­lum mu­aye­ne­si sı­ra­sın­da di­rekt gö­rü­le­bi­lir ve bi­ma­nu­el mu­aye­ne­de sert ve iri ola­rak pal­pe edi­le­bi­lir­ler.
La­bo­ra­tu­var Bul­gu­la­rı. Dü­zen­siz ve aşın ute­rin ka­na­ma­lar so­nu­cun­da se­rum de­mi­rin­de­ki ka­yıp­lar de­mir yet­mez­li­ği ane­mi­si­nin oluş­ma­sı­na se­bep ol­du­ğu gi­bi yük­sel­miş erit­ro­po­etin de­ğer­le­ri, ay­rı­ca myom­lar­da akut de­je­ne­ras­yon ve en­fek­si­yon gö­rül­dü­ğünde ateş-lö­ko­si­toz, art­mış se­di­man­tas­yon hı­zı da ra­por edil­mek­te­dir.

 

Laparoskopik miyom ameliyatından bir kare

ÖZEL TA­NI YÖN­TEM­LE­Rİ (Miyomlarda Tanı Nasıl Konur )

Ult­ra­so­nog­ra­fi

Pel­vik ve trans­va­ji­nal uy­gu­la­nan ult­ra­son yön­te­mi ile myom­lar ute­rus­tan fark­lı eko­je­ni­te­lerde sap­ta­nır. Ay­rı­ca bu yön­tem­le myom­la­rın ute­rus ve pel­vis­te­ki lo­ka­li­zas­yon ve bo­yut­la­rını be­lir­le­mek müm­kün ola­bil­di­ği gi­bi bir­lik­te­ki ge­be­li­ğin var­lı­ğı­nı da tes­pit et­me avan­ta­jını da sağ­la­mak­ta­dır.

Rad­yo­lo­jik Bul­gu­lar

Di­rekt Gra­fi Bul­gu­la­rı. Bü­yük tü­mör­ler alt ab­do­men ve pel­vi­se lo­ka­li­ze di­rekt gra­fi­ler ile yu­mu­şak do­ku dan­si­te­sin­de gö­rü­nüm ve­rir­ken kal­si­fik de­je­ne­ras­yo­nun ol­du­ğu myom­lar ise da­ha be­lir­gin gö­rün­tü ve­rir­ler.
IVP. Pel­vik mu­aye­ne­de pel­vi­si dol­du­ran iri tü­mör­ler­de böb­rek­le­rin, üre­ter­le­rin ve me­sa­ne­nin du­ru­mu­nu ve ge­ni­to­üri­ner ano­ma­li­le­ri de­ğer­len­di­re­bil­mek için ge­rek­li­dir.

His­le­ro­sal­pin­gog­ra­fi. En­do­met­ri­al ka­vi­te­ye doğ­ru ge­li­şim gös­te­ren sub­mu­köz myom­lar, his­te­ro­sal­pin­gog­ra­fi­de; ute­rin ka­vi­te­de dü­zen­siz­lik ve dol­ma de­fek­ti şek­lin­de­ki gö­rün­tü­ler ile ta­nım­lan­mak­ta­dır.

Bilgisayarlı Tomografi. Myomların lokalizasyon, sayı, boyut ve dejenerasyonlarını belirlemek için kullanılabilir.
Nük­le­er Man­ye­tik Re­zo­nans Gö­rün­tü­le­me. Nul­li­par ka­dın­lar ile be­kar adö­le­san­lar­da­ki cer­ra­hi te­da­vi pla­nı ya­pıl­ma­sı ve me­di­kal ta­da­vi­ye alı­nan ce­va­bın mo­ni­to­ri­zas­yo­nun­da ya­rar­la­nıl­mak­ta­dır.Ay­rı­ca nük­le­er man­ye­tik re­zo­nans gö­rün­tü­le­me yön­te­mi; myom­la­rın lo­ka­li­zas­yon, sa­yı, bo­yut ve de­je­ne­ras­yo­nunun (hya­lin, kis­tik, yağ­lı ve kır­mı­zı) de­re­ce­si­ni sap­ta­mak, ji­ne­ko­lo­jik ve non­ji­ne­ko­lo­jik has­ta­lık­la­rı ayırd et­mek için yük­sek ma­li­yet­le­ri­ne rağ­men kul­la­nıl­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.

Di­la­tas­yon ve Kü­re­taj

Me­no­met­ro­ra­ji, hi­per­me­no­re­li has­ta­lar ile pel­vik mu­aye­ne­de sap­ta­na­ma­yan sub­mu­köz myom­ların ve di­ğer (en­do­met­ri­al hi­perp­la­zi, po­lip ve kan­ser) pa­to­lo­ji­le­rin ayırt edi­ci ta­nı­sı için ya­rar­lı bir yön­tem­dir.

His­te­ros­ko­pi

Ute­rin ka­vi­te­ye doğ­ru ge­li­şim gös­te­ren sub­mu­köz myom­lar­da ayırt edi­ci ta­nı ve his­te­ros­ko­pik cer­ra­hi te­da­vi amaç­lı ola­rak da kul­la­nıl­mak­ta­dır.

La­pa­ros­ko­pik Myomektomi ( Kapalı Miyom Ameliyatı ) (Miyomların Laparoskopik Tedavisi )

Sık­lık­la pel­vik kit­le­le­rin de­ğer­len­di­ril­me­sin­de ge­rek­li ol­ma­dı­ğı hal­de la­pa­ro­to­mi plan­la­nan in­fer­til has­ta­lar­da­ki myom­ların ger­çek bo­yut ve lo­ka­li­zas­yon­lanm sap­ta­mak, ay­nı se­ans­ta da çe­şit­li cer­ra­hi te­da­vi­ler için kul­la­nıl­mak­ta­dır.

Laparoskopik miyom ameliyatı tecrübeli ellerde başarı ile uygulanabilir. Kapalı miyom ameliyatı kararı verirken miyomların boyutu, sayısı ve rahimde yerleştiği yer çok önemlidir. Diğer önemli olan şeyde kapalı ameliyatı yapacak doktorun bu konudaki deneyimidir. Kapalı miyom ameliyatı biraz daha uzun sürmekle beraber hastaların iyileşmesi ve sosyal hayatıan , aile hayatına ve iş hayatına dönmesi daha kısa sürede olmaktadır. Kapalı miyom ameliyatları bir sorun olmadıkça hastanede bir gün yatırılır bazı durumlarda yatış süresi uzayabilir.

Hastaneden eve çıkıldıktan sonra birkaç gün evde istirahat edilmesi gerekir. Hastanın normal işine dönmesi kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genelde 2-4 hafta arasında değişmektedir.

Prof Dr Polat Dursun Ankarada açık ve kapalı (laparoskopik ) miyom ameliyatı uygulayan en tecrübeli kadın doğum doktorlarından birisidir.

 

Miyom ameliyatı sonrası iyileşme 

Hastaneden eve çıkıldıktan sonra birkaç gün evde istirahat edilmesi gerekir. Hastanın normal işine dönmesi kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genelde 2-4 hafta arasında değişmektedir.

Taburcu olunduktan sonra özel bir diyet yoktur ama ilk günler sıvı şeyler yenilmesi daha uygun olur. Normalde ameliyattan sonra hasta günden güne iyileşir. Ertesi gün banyo yapılabilir.  Az az kanama 1-1.5 ay devam eder. Ateş kötü kokulu akıntı veya yara yerinden akıntı olması durumunda doktorunuzla görüşmeniz gereklidir.

Miyom ameliyatlarından sonra en az 6 ay gebe kalınmaması önerilir ki gebelik sorasında rahim yırtılması riski olmasın.

miyom ameliyatı sonrası cinsellik genelde 3-6 hafta yasaklanır ve cinsel ilişkiye hastanın kanaması durduktan ve ağrısı geçip hasta iyileştikten sonra başlanması önerilir.

Miyom ameliyatları riskli ameliyatlar değildir ama her ameliyatın riski ve komplikasyonu olduğu bilinmelidir.

 

AYI­RI­CI TA­NI ( Miyomların karşışabileceği hastalıklar )

Myom­lar en sık ge­be­lik­le ka­rı­şır­lar. An­cak ge­be­lik­te ute­rus yu­mu­şak­tır ve has­ta­da adet rö­ta­rı var­dır. Ay­rı­ca ge­be­lik son­ra­sı su­bin­vo­lüs­yon, ad­nek­si­el kit­le­ler, ova­ri­an tü­mör­ler, en­do­met­ri­oma, ute­rin sar­kom ve kar­si­nom­lar­la ayın­cı ta­nı ya­pıl­ma­lı­dır. Bar­sak­lar­la olan ad­hez­yon­lar, gast­ro­in­tes­ti­nal sis­tem, ge­ni­to­üri­ner sis­tem­de­ki ba­zı has­ta­lık­lar ­da myom­lar­la ka­rı­şa­bi­lir. Myom­lu bir ute­rus için­de fe­tus ve tro­fob­las­tik has­ta­lık­lar ­da ola­bi­le­ce­ğin­den ge­be­lik tes­ti ve dop­pler ult­ra­so­nog­ra­fi ­de ya­pıl­ma­lı­dır.

GE­BE­LİK VE MYOM (Gebelik ve Miyom , Gebelikte Miyom Belirtileri , Miyom düşük yapar mı, Miyom ölü doğum yapar mı )

Ge­be­lik sı­ra­sın­da myom­lar­da ge­nel­lik­le bü­yü­me göz­len­mek­te­dir. Ge­be­lik­te se­ri ola­rak uy­gu­la­nan ult­ra­so­nog­ra­fi­ler ile myom­ların lo­ka­li­zas­yon ve bü­yük­lük­le­ri be­lir­le­ne­rek, pla­sen­tay­la iliş­ki­si ol­ma­yan uy­gun ol­gu­la­ra iz­le­yi­ci yak­la­şı­mın ya­rar­lı ola­ca­ğı bil­di­ril­mek­te­dir. Ge­be­lik­te le­iom­yom­ların yük­sek er­ken abor­tus risk ve oranına se­bep ol­du­ğu id­di­ala­rı var­sa da açık şe­kil­de gös­te­ri­le­me­miş­tir. Özel­lik­le 2. ve 3. tri­mes­ter­de göz­le­nen bu bü­yü­me mey­da­na ge­len ödem, he­mo­ra­ji ve­ya de­je­ne­ra­tif de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı ol­mak­ta­dır. Ge­be­lik­te en çok kır­mı­zı de­je­na­ras­yon ol­mak­ta­dır. Bu­nun so­nu­cu ola­rak ge­be­le­rde ab­do­mi­nal ağ­rı ve lo­ka­li­ze ger­gin­lik or­ta­ya çık­mak­ta ve ek ola­rak bu­lan­tı, kus­ma, ha­fif de­re­ce­de ateş ar­tı­şı ve lö­ko­si­toz sap­ta­na­bi­lir. Le­iom­yom ve ge­be­lik bir­lik­te­li­ğin­de­ki ab­do­mi­nal ağ­rı­la­rın de­je­ne­ra­tif de­ği­şik­lik­le­re bağ­lı ol­du­ğu bil­di­ril­mek­te­dir. Ay­rı­ca ge­be­lik­te dev bo­yut­la­ra ula­şan myon­la­rın Fe­tal Komp­res­yon Send­ro­mu­na se­bep ol­du­ğu­ da açık­lan­mış­tır. Li­te­ra­tür­de ge­be­lik­te­ki kır­mı­zı de­je­ne­ras­yo­nun ute­ru­sun per­fo­ras­yo­nu­na se­bep ol­du­ğu­nu bil­di­ren ol­gu su­num­la­rı da ra­por edil­miş­tir. Myom sağ ili­ac alan­da yer­le­şim gös­ter­di­ğin­de bu tab­lo akut apen­di­si­tis ile karı­şa­bil­mek­te­dir. Ya­tak is­ti­ra­ha­ti ve opi­oid anal­je­zik­ler ile ge­nel­lik­le kli­nik iyi­leş­me sağ­lan­mak­ta­dır, ağrı kri­zi bu te­da­vi­ye ba­şa­rı­lı ce­vap ve­rir­se bu ge­be­ler­de ge­nel­lik­le ter­me ka­dar prob­lem çık­ma­dı­ğı tak­dir­de cer­ra­hi gi­ri­şim­de bu­lu­nul­ma­ma­sı dü­şü­nül­mek­te­dir. Semp­tom­la­rın çok şid­det­li ol­ma­sı du­ru­mun­da ise ge­be­le­re acil cer­ra­hi uy­gu­la­ma ya­pıl­mak­ta­dır.

Do­ğum sı­ra­sın­da, myom­lar ute­rin inversiyon, fe­tal pre­zan­tas­yon ano­ma­li­le­ri­ne ve do­ğum ka­nal­mın tı­kan­ma­sı­na ne­den ola­bi­lir­ler. Ge­nel ola­rak myom ser­vi­kal ve isth­mik böl­ge­de im­mo­bil ol­ma­dı­ğı sü­re­ce va­ji­nal do­ğum ola­bil­mek­te­dir. Ge­be­lik­te; myom­lar ute­rin alt seg­ment­te lo­ka­li­zas­yon gös­ter­di­ğin­de, sa­yı­ları çok ve­ya dev bo­yut­lar­da ol­duk­lann­da fe­tal ma­lp­re­zan­tas­yon­la do­ğum ey­le­mi­ni en­gel­le­me ya da ute­rin tor­si­yo­na se­bep ola­bi­le­cek­le­ri için acil se­zar­yen ve bu ara­da da myo­mek­to­mi uy­gu­lan­mak­ta­dır. Do­ğum son­ra­sı ute­rin kont­rak­ti­bi­li­te et­ki­le­ne­bi­le­ce­ğin­den do­la­yı post­par­tum ka­na­ma ko­nu­sun­da dik­kat­li olun­ma­lı­dır. Post­par­tum ka­na­ma­ları ön­le­mek için kul­la­nı­lan ute­ro­to­nik­le­rin, myom­lar­da in­fark­tüs­le­re se­bep ol­ma­ma­sı için dik­kat­li doz­lar­da kul­la­nıl­ma­lı­dır.

Miyomlarda TE­DA­Vİ (Miyom Tedavisi Ankara, Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir , Miyom nedir ve tedavisi var mı , miyom nasıl yok edilir, Laparoskopik Miyom Tedavisi Ankara)

De­ği­şik te­da­vi se­çe­nek­le­ri has­ta­nın ya­şı, pa­ri­te­si, ge­be­lik du­ru­mu, be­bek bek­len­ti­si, ge­nel sağ­lık du­ru­mu, myo­mun bü­yük­lük ve lo­ka­li­zas­yonu, semp­tom ve komp­li­kas­yon­ları­na gö­re uy­gu­la­nır.
Te­da­vi­de ön­ce­lik­le has­ta­nın ge­nel sağ­lık du­ru­mu­nun dü­zel­til­me­si­ne ça­lı­şıl­ma­lı­dır. Kro­nik kan kay­bı­na bağ­lı ola­rak ge­li­şen ane­mi te­da­vi edil­me­li­dir.

Ankarada Miyom tedavisi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarı ile yapılmaktadır. Miyom ameliyatlarında hastaların üremesi ve rahimi korumak önemlidir . Bu sebepler ameliyatı yapacak doktorun bu konudaki deneyimi önem kazanmaktadır.  İyi yapılan bir miyom ameliyatı sonrasında hastaların gebe kalması ve üreme yetenekleri bozulmaz.

İz­lem

Semp­tom ver­me­yen, kü­çük bo­yut­lar­da olan myom­lar dü­zen­li ola­rak 3-6 ay­lık ara­lık­lar­la ta­kip edi­le­bi­lir­ler. Bu du­rum­da has­ta ile­ri­de kar­şı­la­şa­bi­le­ce­ği semp­tom­lar açı­sın­dan bil­gi­len­di­ril­me­li ve myo­mun bo­yut ve lo­ka­li­zas­yo­nu hak­kın­da ka­yıt tu­tul­ma­lı­dır.

Cer­ra­hi Te­da­vi,  Myom Ameliyatı Nasıl Yapılır  (Miyom Ameliyatı ) Myom / Miyom Ameliyatı Ankara

Cer­ra­hi Te­da­vi En­di­kas­yon­la­rı (Hangi miyomlar ameliyat edilir ? Miyomlar ne zaman ameliyat edilir ) 

Anor­mal Ute­rin Ka­na­ma

Tedavi edilemeyen anormal uterin kanama en sık cerrahi endikasyonudur. 35 yaş üstü kadınlarda cerrahi öncesi ayırt edici amaçlı probe küretaj yapılması yararlıdır.

Ağ­rı (Miyom karın ağrısı )

Dis­me­no­re, dis­pa­ro­nia ve ka­rın alt kad­ra­nın­da ba­sı his­si gi­bi kro­nik ağrı ne­de­ni ola­bi­le­ce­ği gi­bi myom­lar­da­ki tor­si­on, de­je­ne­ras­yon ve in­farkt­lar akut ağ­rı ne­de­ni de ola­bi­lir.

miyomlar kasık ve karın ağrısının önemli bir nedenidir. Kasık ağrısı ile birlikte adet düzensizliği veya kanama yoğunluğunda artış varsa mutlaka miyom açısından bir jinekoloğun görmesi gereklidir.

Üri­ner Semp­tom­lar

Acil, sık id­rar yap­ma, akut üri­ner re­tan­si­yon, hid­ro­üre­ter, hid­ro­nef­roz.

Bü­yü­me

Pre­me­no­po­zal dö­nem­de myom­da or­ta­ya çı­kan hız­lı bü­yü­me ve­ya post­me­no­po­zal dö­nem­de­ki her­han­gi bir bü­yü­me.

İn­fer­ti­li­te (Miyom kısırlık yapar mı, miyom infertilite yapar mı)

Myom­lu has­ta­la­rın çok bü­yük bir bö­lü­mü nor­mal ge­be ka­lıp sağ­lık­lı bir ge­be­lik ge­çi­re­bi­lir­ler. %2- 10 ka­dar in­fer­til kadın­da tek anor­mal bul­gu ola­rak myom tes­pit edil­mek­te­dir. Myom­ların fer­ti­li­te­yi et­ki­le­yip et­ki­le­me­dik­le­ri açık ola­rak bi­lin­me­mek­le be­ra­ber myom­ların myo­mek­to­mi ile alın­ma­sı­nın ol­gu­la­rın kon­sep­si­yon şan­sını ar­tır­dı­ğı ile­ri sü­rül­mek­te­dir.

 

Myom Bo­yu­tu (Miyom Büyüklüğü )

10- 12 ge­be­lik haf­ta­sı bü­yük­lü­ğü­ne ulaş­mış, ser­vi­kal ve­ya isth­mik yer­le­şim­li ise 5 cm’den bü­yük myom­lar­da cer­ra­hi te­da­vi ge­rek­li­dir.

miyomlar açık veya kapalı (laparoskopik ) olarak ameliyat edilebilir.  kapalı ameliyata uygun olup olmadığını anlamak için mutlaka tecrübeli bir jinekoloğun değerlendirmesi gereklidir.

1.   Rahim alınması, Histe­rek­to­mi (Laparoskopik histerektomi ): Fer­ti­li­te­si­ni ta­mam­la­mış olan has­ta­lar­da ter­cih edil­me­li­dir. Ab­do­mi­nal ve­ya va­ji­nal his­te­rek­to­mi ya­pı­la­bi­lir. Va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de ute­ru­sun mo­bil ol­ma­sı önem­li­dir. Ute­rus ağır­lı­ğı 280 gram­dan az olan le­iom­yo­ma, ade­nom­yo­zis, anor­mal ute­rin ka­na­ma, ve pro­lap­sus­lu ol­gu­lar­da his­te­rek­to­mi so­nuç­la­rı ateş ve en­fek­si­yon ile has­ta­ne­de ka­lış sü­re­si açı­sın­dan de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de va­ji­nal his­te­rek­to­mi­nin ab­do­mi­nal his­te­rek­to­mi ve la­pa­ros­ko­pik yar­dım­lı va­ji­nal his­te­rek­to­mi­ye gö­re da­ha uy­gun ol­du­ğu bil­di­ril­mek­te­dir.

 

 

miyomlarda kapalı ameliyat avantajları_Miyom tedavisi Ankara_Dr Polat Dursun

 

 

2.   Ab­do­mi­nal Myo­mek­to­mi. Ço­cuk sayısını ta­mam­la­ma­mış, genç has­ta­lar­da ter­cih edil­mek­te­dir. Myom bo­yu­tu, lo­ka­li­zas­yo­nu ve­ya ek pel­vik pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı ola­rak bu her za­man müm­kün ol­ma­ya­bi­lir do­la­yı­sıy­la has­ta­ya söz ve­ril­me­me­li, ka­rar ope­ras­yon sı­ra­sın­da ve­ril­me­li­dir. La­pa­ro­to­mi sı­ra­sın­da ka­na­ma­yı azalt­mak ama­cıy­la ute­rin da­mar­la­ra alt ute­rin seg­ment hi­za­sın­da tur­ni­ke ko­yul­ma­lı, ute­rin in­siz­yon pla­nı iyi ya­pıl­ma­lı ve an­te­ri­or or­ta hat tek in­siz­yon ter­cih edil­me­li­dir.

3.   Va­ji­nal Myo­mek­to­mi. Va­je­ne doğ­muş sap­lı sub­mu­köz myom­lar­da ya­pı­la­bi­lir. Tü­mör in­fek­te ve nek­ro­tik ise va­ji­nal his­te­rek­to­mi ter­cih edil­me­li­dir.

4.   La­pa­ros­ko­pik Myo­mek­to­mi  (LM). Da­ha az kan kay­bı, pos­to­pe­ra­tif da­ha az adez­yon ge­li­şi­mi ve nor­mal ute­rin ana­to­mi­yi boz­ma­dan ko­ru­ya­bil­me özel­lik­le­rin­den do­la­yı la­pa­ro­to­mi­ye ter­cih edil­mek­te­dir. Laparoskopik miyom ameliyatında de­ne­yim­li cer­rah ve en­dos­ko­pik sü­tür­le­re ge­rek­si­nim var­dır. LM elek­tif bir cer­ra­hi yön­tem olup int­ra­mu­ral myom­la­rın 5cm’den kü­çük sa­yı­la­rı­nın da 3’ten az ol­ma­sı ge­rek­li­dir. Açık­la­nan ko­şul­la­rın dı­şın­da la­pa­ro­to­mi ter­cih edil­mek­te­dir. Bu ope­ras­yo­nu ge­çi­ren ol­gu­la­rın ge­be­lik­le­rin­de özel­lik­le 34.ge­be­lik haf­ta­sın­dan son­ra ute­rin rüp­tür­le­rin mey­da­na gel­di­ği li­te­ra­tür­de bil­di­ril­mek­te­dir.La­pa­ros­ko­pik Myo­mek­to­mi deneyimli ellerde başarı ile yapılabilir.

Kapalı (laparoskopik)  miyom ameliyatlarının avantajları nelerdir ?

 

ankarada en iyi miyom ameliyatı yapan doktorlar

ankarada miyom ameliyatı yapan doktorlar

Laparoskopik  miyom ameliyatı ve laparoskopik histerektomi  (rahim ameliyatı ) Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır Ankara’da başarılı olarak uygulanmaktadır ve Prof Dr Polat Dursun son 5 yıl içinde bine yakın hastayı laparoskopik olarak başarılı bir şekilde ameliyat etmiştir. Prof Dr Polat Dursun jinekolojik her tür ameliyatı başarı ile yapmaktadır. Prof Dr Polat Dursun Ankarada açık ve kapalı (laparoskopik ) yöntemle en iyi miyom ameliyatı yapan doktorlar arasındadır.  Dr Polat Dursun miyom ameliyatlarını uygun hastalarda kapalı olarak yapmaktadır fakat bunu belirleyebilmek için mutlaka hastanın bir kez görülmesi ve ultrasonografi ile miyom büyüklük sayı ve yerinin belirlenmesi gereklidir.  Miyom ameliyatı için Ankaradaki en deneyimli kadın doğum uzmanlarından birisidir.

 

5.   La­pa­ros­ko­pik Le­iom­yo­ma Ko­agülas­yo­nu (myo­li­zıs). İlk kez 1986 yılın­da Al­man­ya’da ge­liş­ti­ril­miş,1990’dan iti­ba­ren ABD’de kul­la­nıl­ma­ya baş­la­nıl­mış uy­gu­la­ma so­nuç­la­rı li­te­ra­tü­re 1992’den iti­ba­ren ra­por edil­mek­te­dir. La­pa­ros­ko­pik myo­li­zis iş­le­mi sı­ra­sın­da le­iom­yo­ma­la­rın vas­kü­ler des­te­ği bo­zu­la­rak stro­mal ha­sar mey­da­na ge­ti­ri­le­rek et­ki­li olun­mak­ta­dır. Bu iş­lem­den ön­ce has­ta­la­ra myom bo­yut­la­rını kü­çült­mek için 3 ay GnRHa te­da­vi­si ve­ril­mek­te­dir.

6.   La­pa­ros­ko­pi Yar­dım­lı Va­ji­nal His­te­rek­to­mi. On­dört haf­ta­lık ge­be­lik bo­yu­tun­da­ki iri myom­lar­da va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de mor­sel­las­yon sı­ra­sın­da in­fun­di­bu­lo pel­vik li­ga­ment içer­sin­de­ki da­mar­la­rın kont­rol­lü sü­tü­ras­yon ve kes­me iş­lem­le­rin­de la­pa­ros­ko­pi­den ya­rar­la­nıl­mak­ta ay­rı­ca ke­sin va­ji­nal his­te­rek­to­mi kont­ren­di­kas­yon­lu (da­ha ön­ce pel­vik cer­ra­hi ve se­zar­yen ge­çi­ren, en­do­met­ri­osis, sı­nır­lı ge­ni­tal or­gan mo­bi­li­te­sin­de, şüp­he­li ad­nek­si­yel pa­to­lo­ji­ler­de, be­lir­gin ute­rin bü­yük­lük­le­rin­de) ol­gu­la­rın ope­ras­yon­ların­da uy­gu­lan­mak­ta­dır. La­pa­ros­ko­pi yar­dım­lı va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de sup­ra­ser­vi­kal am­pu­tas­yon son­ra­sı ute­rin spe­si­men va­jen­den çı­ka­rıl­mak­ta­dır.

gebelik oncesi ve gebelik sırasında myom tanı ve tedavisi_ Miyom tedavisi Ankara_Dr Polat Dursun

 

 

7.   His­te­ros­ko­pik En­do­met­ri­al Ab­las­yon/Re­zek­si­yon. En­do­met­ri­uma ge­li­şim gös­te­ren se­çil­miş kü­çük sub­mu­köz myom­lar­da trans ser­vi­kal myo­ma ko­agü­las­yo­nu (myo­li­zis) ve re­zek­si­yo­nu şek­lin­de uy­gu­lan­mak­ta­dır. Lo­kal anes­te­zi ko­şul­ların­da uy­gu­la­nan en­do­met­ri­al ab­las­yon sı­ra­sın­da mi­ni­mal ka­na­ma­la­ra se­bep ol­ma avan­ta­jı ya­nın­da has­ta­la­rın menst­rü­el ka­na­ma­la­rı­nın dü­zel­me­si ile he­mog­lo­bin dü­zey­le­rin­de önem­li ar­tış­lar gö­rül­mek­te­dir. Bu ope­ras­yon­lar, his­te­rek­to­mi­ye ge­rek­si­ni­mi de çok azalt­mış­tır. Bu ope­ras­yo­nu ya­pa­cak cer­ra­hın, çok spe­si­fik tek­nik özel­lik­le­ri olan his­te­ros­ko­pik cer­ra­hi ge­reç­le­rini kul­la­na­bi­le­cek be­ce­ri ve de­ne­yi­me sa­hip ol­ma­sı la­zım­dır.

 

Me­di­kal Te­da­vi (Miyomlarda ameliyatsız tedavi yapılır mı ? ) Miyomlarda ilaç tedavisi, Miyom tedavisi ilaçları

Miyomlarda medikal tedavi miyomun yolaçtığı şikayetleri düzeltmek için uygulanır yoksa miyomu tamamen yok eden bir ilaç tedavisi henüz yoktur Bazı ilaçlar miyomu küçültebilir fakat bunlar kullanımı bırakıldıktan sonra miyom daha fazla büyüyebilir.

Miyomlarda bitkisel tedavi , şifalı tedaviler, hacamat veya soğan kürü denen tedavilerin miyomu tedavi etmesi söz konusu değildir. Miyomların tedavisi için bu konuda uzman hekimlerden yardım isteyiniz.

Hor­mo­nal Te­da­vi. Pro­ges­te­ron gi­bi ilaç­lar myom üze­ri­ne di­rekt et­ki­den çok semp­tom­la­rı kont­rol al­tı­na al­mak ama­cıy­la pal­ya­tif ola­rak kul­la­nıl­mak­ta­dır.

Ute­rin Fib­ro­id Em­bo­li­zas­yonu (Myom embolizasyonu, Miyom embolizasyonu). Miyomlarda ameliyatsız tedavi 

Sağ fe­mo­ral ar­ter­den lo­kal anes­te­zi al­tın­da gi­ri­le­rek sol kom­mon ili­ak ar­ter, sol in­ter­nal ili­ak ar­ter, an­te­ri­or dal ve da­ha son­ra­da a. Ute­ri­na di­ji­tal subst­rac­ti­on ar­te­ri­og­rafi al­tın­da se­lek­tif ola­rak myo­mu bes­le­yen dal­lar po­li­vi­nil al­kol de­ri­ve­si ve­ya je­la­tin sün­ger par­ti­kül­le­ri ara­cı­lı­ğı ile em­bo­li­ze edil­mek­te­dir . Ay­nı iş­lem sağla. ute­ri­na için tek­rar­lan­mak­ta­dır. İş­le­min ge­nel anes­te­zi ge­rek­tir­me­me­si, has­ta­nın ope­ras­yon­dan 6 sa­at son­ra ta­bur­cu edi­le­bil­me­si, ab­do­men açıl­ma­dı­ğı için pel­vik adez­yon­la­ra ne­den ol­ma­ma­sı gi­bi avan­taj­la­rı bu­lun­mak­ta­dır. Ama uzun sü­re­li te­da­vi so­nuç­la­rı he­nüz mev­cut de­ğil­dir. Miyom embolizasyonunda miyom kaybolmaz miyomun büyüklüğü azalır ve yol açtığı şikayetlerde düzelme olabilir ama miyom yerinde durur ve zamanla tekrar büyüyebilir.

 

Miyomlarda alternatif tedaviler, miyomlarda bitkisel tedaviler, miyomlarda hacamat tedavisi 

Miyomlarda bitkisel tedavi, soğan kürü tedavisi, hacamatla , sülükle miyom tedavisi gibi  alternatif yöntemlerin yeri yoktur. Zaman ve para kaybıdır. Uygulanan alternatif tedavilerin karaciğer ve böbreklere toksik etkisi olabilir.  Bu sebeple faydadan ziyade zarar verebilir.

miyom kansere donusur mu_Miyom tedavisi Ankara

 

Miyom ameliyat sonrası tekrarlar mı ? 

Miyomların ameliyat sonrası tekrarlama riski %15-30 arasında değişmektedir ortalama %20 civarında kabul edilir. Bu sebeple ameliyatdan sonra 6 ay ara ile doktora gidilmesi gereklidir.

Miyom ameliyatlarından sonra en az 6 ay gebe kalınmaması önerilir ki gebelik sorasında rahim yırtılması riski olmasın.

miyom ameliyatı sonrası cinsellik genelde 3-6 hafta yasaklanır ve cinsel ilişkiye hastanın kanaması durduktan ve ağrısı geçip hasta iyileştikten sonra başlanması önerilir.

Miyom ameliyatları riskli ameliyatlar değildir ama her ameliyatın riski ve komplikasyonu olduğu bilinmelidir.

 

 

ADE­NOM­YO­ZİS

En­do­met­ri­al stro­ma ve gland­ların  myo­met­ri­umun için­de bu­lun­ma­sı­nı ifa­de eden pa­to­lo­ji bul­gu­su­dur. Et­yo­lo­ji­si bi­lin­me­mek­te­dir. Ge­nel­lik­le 30 yaş üs­tü, mu­lti­par ka­dın­lar­da or­ta­ya çık­mak­ta­dır. Sık­lı­ğı his­te­rek­to­mi ma­ter­yal­le­rin­de %8-40 ara­sın­da de­ğiş­mek­te­dir.

Pa­to­lo­ji

Ute­rus du­vann­da ade­nom­yo­zi­se bağ­lı ola­rak da­ha sık­lık­la dif­füz olan ka­lın­laş­ma göz­le­nir. Da­ha çok ute­rus ar­ka du­varın­da sap­tan­mak­ta­dır. Ute­rus ke­sil­di­ği za­man ke­sit yü­ze­yi­nin dı­şa­rı doğ­ru ka­bar­dı­ğı, gra­nü­ler bir gö­rü­nüm ve kü­çük sarı, kah­ve­ren­gi renk­li, kan ve­ya sı­vı içe­ren kis­tik ya­pı­lar ol­du­ğu göz­le­nir. Mik­ros­ko­pik ola­rak en­do­met­ri­al ada­cık­ların myo­met­ri­um içi­ne da­ğıl­dı­ğı gö­rü­lür. En­do­met­ri­al ada­cık­la­rın et­ra­fın­da ge­nel­lik­le myo­met­ri­al hi­pert­ro­fi ve hi­perp­la­zi sap­ta­nır. Ek­to­pik en­do­met­ri­al do­ku nor­mal en­do­met­ri­um gi­bi sik­lik de­ği­şik­lik­ler gös­te­re­bi­lir ama hor­mo­nal uyarıya ya­nıt fark­lı ol­du­ğun­dan do­la­yı ay­nı has­ta­da bi­le ay­rı odak­lar­da fark­lı his­to­lo­jik ya­pı göz­le­ne­bi­lir.

Adenomyozis Belirtileri ve Kli­nik Bul­gu­ları

 

Ade­nom­yo­zis ol­gu­la­rı­nın %70’i semp­tom ve­rir­ken %30 ol­gu ras­lan­tı­sal ola­rak his­te­rek­to­mi ma­ter­ya­lin­de sap­ta­nır. %50 ol­gu­da hi­per­me­no­re, %30 ol­gu­da gi­de­rek ar­tan dis­me­no­re mev­cut­tur. %20 ol­gu­da her iki semp­tom bir ara­da sap­ta­nır. Hi­per­me­no­re myo­met­ri­al kont­rak­ti­li­te­nin ve ute­ru­sun ve­nöz dö­nü­şü­nün bo­zul­mas­ına, dis­me­no­re ise mest­ru­as­yon sı­ra­sın­da ade­nom­yo­zis odak­la­rı içi­ne ka­na­ma­ya bağ­lan­mak­ta­dır.

Adenomyozis hastalarının adet kanamaları uzun yıllardır bol ve pıhtılı olur. Adetleri aşırı ağrılı geçer. Ayrıca,kanamanın çok olmasına bağlı kansızlık ve buna bağlı halsizlik yorgunluk görülür.
Ute­rus pel­vik mu­aye­ne­de nor­mal­den bü­yük, yu­mu­şak ve özel­lik­le pre­menst­ru­el dö­nem­de has­sas ola­rak pal­pe edi­lir.

 

Ta­nı

Ult­ra­so­nog­ra­fi: Özel­lik­le ute­rus ar­ka du­var­da ka­lın­laş­ma ve kis­tik ya­pı­ların gö­rül­me­si uyarıcı ola­bi­lir.
Nük­le­er man­ye­tik re­zo­nans gö­rün­tü­le­me: Ta­nı­da yar­dım­cı ama pa­halı bir yön­tem­dir.
Gö­rün­tü­le­me yön­tem­le­ri­nin ve la­bo­ra­tu­ar test­le­ri­nin pek bir öne­mi yok­tur. En önem­li ba­sa­mak şüp­he­len­mek­tir.

Ayı­rı­cı ta­nı

Ge­be­lik, myo­ma ute­ri, en­do­met­ri­al kan­ser, en­do­me­ri­al po­lip, en­do­met­ri­ozis, pel­vik kon­jes­yon send­ro­mu (Tay­lor Send­ro­mu).

Te­da­vi

Semp­tom­la­rı kont­rol alt­ına al­mak ama­cıy­la oral kont­ra­sep­tif­ler ve anal­je­zik­ler kul­la­nıl­mak­ta­dır. Ço­ğu has­ta­da bu te­da­vi ye­ter­li so­nuç ver­mez. Özel­lik­le pre­me­no­po­zal do­nem­de­ki has­ta­lar­da me­no­po­za dek za­man ka­zan­mak ama­cıy­la ya­rar­lı ola­bi­lir.

Adenomoyozis hastası çocuksuz ise ameliyat ile adenomyomektomi yapılır ama çocuk varsa kesin tedavisi ameliyat ile rahimin alınmasıdır.

Adenomyomektomi myom ameliyatlarına göre çok daha zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Uygun yapılmazsa hastada şikayetler düzelmeyebilir.

Hasta ameliyat istemiyorsa kanamayı azaltmak için rahim içi progesteron salgılayan alet takılabilir veya hormon ilaçları verilebilir. Ama bu geçici bir çaredir.

Adenomoyozisde esas ve ke­sin olan te­da­vi his­te­rek­to­mi­dir.

 

EN­DO­MET­Rİ­AL PO­LİP­LER (Rahim polibi, Uterus polibi, servikal polip )

En­do­met­ri­um yü­ze­yin­den ute­rin ka­vi­te­ye ve­ya uza­ğa çı­kın­tı gös­te­ren çe­şit­li bü­yük­lük­ler­de tek ve­ya mul­tip­le do­ku kit­le­si için kul­la­nı­lan bir te­rim­dir. Gross ola­rak po­lip­ler yu­var­lak ve­ya si­lin­di­rik şe­kil­de olup en­do­met­ri­al do­ku­ya pe­din­kül­le (in­ce bir sap­la) ve­ya se­sil (ge­niş ta­ban­lı) ola­rak bağ­lı ola­bi­lir. Bo­yu­tları 1-2mm çap­tan bü­tün en­do­met­ri­al ka­vi­te­yi dol­du­ran ve ute­rin ka­vi­te­yi ge­niş­le­ten bü­yük­lük­ler­de ol­mak­ta­dır. Po­lip­le­rin ço­ğun­lu­ğu fun­dal böl­ge­den kö­ken alıp aşa­ğı doğ­ru uza­nım gös­te­rir­ler. En­der ola­rak en­do­met­ri­al po­lip­ler eks­te­rnal ser­vi­kal os’tan dı­şa­rı çı­ka­bi­lir, hat­ta sey­rek ola­rak da va­ji­nal int­r­oi­tus’a ka­dar uza­na­bi­lir­ler. En­do­met­ri­al po­lip­ler çok na­di­ren ma­lign trans­for­mas­yon gös­te­rir. Ya­pı­lan post­mor­tem in­ce­le­me­ler­de %10 ute­rus­ta po­lip tes­pi­ti ya­pıl­mış­tır.

En­do­met­ri­al po­lip­le­rin his­to­ge­ne­zi tam ola­rak açık­la­na­ma­mış­tır. Ba­zal ta­ba­ka ile bir­lik­te menst­rü­el dö­kül­me es­na­sın­da in si­tu ola­rak ka­lan en­do­met­ri­umun ce­vap­sız böl­ge­le­ri po­lip ni­du­su gö­re­vi ya­pa­bi­lir. His­to­lo­jik ola­rak ça­lı­şı­lan çok kü­çük po­lip­ler da­hi olu­şum me­ka­niz­ma­sı ile il­gi­li ka­bul edi­le­bi­lir ipuç­la­rı ver­me­miş­tir. En­do­met­ri­al po­lip­le­rin ge­li­şi­mi üze­ri­ne öst­ro­jen ve pro­ges­te­ron hor­mo­nu­nun et­ki­le­ri bi­lin­me­mek­te­dir.

Rahim içi poliplerin Belirtileri , Poliplerin bulguları

En­do­met­ri­al po­lip­ler ge­nel­lik­le semp­tom­suz­dur­lar. En­do­met­ri­al po­lip­le­ri ute­rus le­iom­yo­ma ve en­do­met­ri­al hi­perp­la­zi ile il­gi­li semp­tom­lar­dan fark­lı ola­rak be­lir­le­mek güç­tür. En­do­met­ri­al po­lip­ler in­ter­menst­rü­el, dü­zen­siz ka­na­ma ve me­no­ra­ji­nin ne­de­ni­dir. Kahverengi vajinal akıntılar adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntılar rahim içi poliplerin önemli bir bulgudur. Spe­si­fik ol­ma­yan anor­mal ute­rin ka­na­ma­lar kli­nik tab­lo­nun semp­to­ma­tik gös­ter­ge­si­dir. En­do­met­ri­al po­lip­ler ara-sı­ra post­me­no­po­zal ka­na­ma­ya ne­den olur­lar. Sık­lık: En­do­met­ri­al po­lip­ler yay­gın ol­ma­sı­na kar­şın ger­çek sık­lık­la­rı bi­lin­me­mek­te­dir. En­do­met­ri­al po­lip­le­re 12-81 yaş ara­sın­da rast­la­nıl­mak­la bir­lik­te ço­ğun­luk­la 29-59 yaş­la­rın­da­ki ka­dın­lar­da sap­tan­mak­ta­dır.

Pa­to­lo­ji

En­do­met­ri­al po­lip­ler gros ola­rak düz­gün yü­zey­li kır­mı­zı ve­ya oranj renk­te, ovo­id şe­kil­de ve ka­di­fem­si ya­pı­da­dır. Bü­yük po­lip­ler git­tik­çe in­ce­len pe­di­kü­le sa­hip­tir­ler. Kü­çük po­lip­ler lon­gi­tü­di­nal ola­rak ke­sil­di­ğin­de ge­nel­lik­le dis­tal uç­ta yu­var­lak­la­şan si­lin­di­rik bir si­lu­et gö­rül­mek­te­dir. En­do­met­ri­al po­lip­ler çev­re en­do­met­ri­um ile bir­lik­te ay­nı renk­te­dir. An­cak in­farkt du­ru­mun­da ko­yu kır­mı­zı renk al­mak­ta­dır. En­do­met­ri­al po­lip­ler en­do­met­ri­um­da ol­du­ğu gi­bi menst­rü­el sik­lu­sun fa­zı­na uy­gun ola­rak bü­yük po­lip­le­rin pe­di­kül­le­ri en­do­met­ri­al ka­vi­te apek­si­ne tu­tun­ma eği­li­min­de­dir. An­cak bu­nun is­tis­na­ları ­da sık gö­rül­mek­te­dir. Eğer çok sa­yı­da di­la­te ol­muş glan­dü­ler ya­pı­lar içe­ri­yor­sa po­lip ke­sit­le­ri sün­ge­rim­si bir gö­rü­nü­me sa­hip­tir. Po­li­pin mik­ros­ko­pik pa­te­rni şu ya­pı­ların ka­rı­şı­mın­dan oluş­mak­ta­dır. l.Dens fib­röz do­ku, 2.Bü­yük ve ka­lın du­var­lı vas­kü­ler ka­nal­lar, 3.En­do­met­ri­al epi­tel ile kat­lan­mış de­ği­şik sa­yı ve şe­kil­de­ki gland ben­ze­ri alan­lar­dan olu­şan bu üç kom­po­nen­tin ora­nı ol­duk­ça fark­lı de­ğiş­ken­lik gös­ter­mek­te­dir.

Fonk­si­yo­ne bir ute­rus­ta­ki in­takt bir po­lip yü­ze­yi, ka­vi­te için­de­ki en­do­met­ri­uma ben­ze­yen en­do­met­ri­al ta­ba­ka ile ör­tül­müş­tür. Bu dış ta­ba­ka­nın he­men al­tın­da ol­duk­ça yaş­lı gö­rü­nüm­de glan­dü­ler kom­po­nent­ler bu­lun­mak­ta­dır ve bun­lar menst­rü­el dö­kül­me ka­na­ma­sı­na ka­tıl­ma­mak­ta­dır­lar. Yü­ze­yel epi­te­lin sku­ama­töz me­tap­la­zi­si sık­tır. Ba­zal en­do­met­ri­al gland­la­ra kı­yas­la yü­ze­yel epi­tel al­tı alan pro­ges­te­ro­na ce­vap­sız­dır, an­cak pro­ges­te­ro­na ce­vap ola­rak ga­rip şe­kil­ler oluş­tu­ran ve ile­ri de­re­ce­de di­la­te ol­ma eği­li­min­de olu­şum­lar ola­rak de­ğer­len­di­ri­lir­ler. Bu ne­den­le po­lip frag­man­tas­yo­nu en­do­met­ri­al hi­perp­lazi­nin kis­tik form­ları ile ka­rış­tı­rıl­mak­ta­dır. Po­li­pin dis­tal ve­ya bağ­lan­tı kıs­mı be­lir­gin da­mar an­gorj­ma­nı, stro­ma içi­ne ka­na­ma, inf­la­ma­tu­ar hüc­re­ler ve hat­ta yü­zey­de ül­se­ras­yon gös­te­re­bil­mek­te­dir. Ade­no­kar­si­no­ma çok na­dir ­de ol­sa ge­nel­lik­le pe­di­kül­ler­den bi­raz uzak­ta be­nign po­lip­le­rin için­de ge­li­şe­bil­mek­te­dir.

Di­ğer ta­raf­tan be­nign po­lip­ler sık­lık­la en­do­met­ri­al kar­si­no­ma ile bir­lik­te gö­rül­mek­te­dir. Bu ne­den­le post­me­no­po­zal ka­na­ma­lar­da ute­rus­tan çı­karı­lan za­rar­sız gö­rü­nüm­de­ki po­lip var­lı­ğı, ka­vi­te için­de baş­ka bir yer­de da­ha cid­di bir lez­yo­nun var­lı­ğı­nı ekar­te et­tir­mez. Ör­gü şek­lin­de bir­bi­ri­ne geç­miş kas hüc­re­si içe­ren po­lip­ler pe­din­kü­le ade­nom­yom ola­rak ad­lan­dı­rıl­mak­ta­dır. Ge­nel­lik­le bun­lar ute­rus ade­nom­yo­zi­si ile bir­lik­te bu­lun­mak­ta­dır. Ay­nı ute­rin ka­vi­te için­de po­lip­ler pe­din­kü­le le­iom­yom ile bir­lik­te bu­lu­na­bil­ir. En­do­met­ri­al hi­perp­la­zi du­rum­ların­da do­ku­nun aşırı bü­yü­me­si mu­ltip­le po­li­po­zis ola­rak ad­lan­dı­rı­lan gros pa­te­rni oluş­tu­rur. Ve bu lez­yon­ların kü­re­ta­jin­da, bol mik­tar­da ma­ter­yel gel­di­ği için ade­no­kar­si­no­ma­yı dü­şün­dü­rür.

Kli­nik Bul­gu­lar, Rahim içi poliplerin bulguları ve belirtileri, Rahimde polip nasıl anlaşılır

Semp­tom ve Bul­gu­lar. Ute­ru­sun nor­mal bo­yut­lar­da ol­du­ğu ve dü­zen­li ola­rak tek­rar­la­yan me­no­ra­ji öy­kü­sü en­do­met­ri­al po­lip ola­sı­lı­ğını dü­şün­dü­rür. Tah­mi­nen, sant­ral vas­kü­ler kom­po­nent­ler içe­ren bü­yük po­lip­ler menst­ru­as­yon ka­na­ma­sı­na ka­tıl­mak­ta ve kan kay­bı­nın bü­yük bö­lü­mü­nü oluş­tur­mak­ta­dır. Po­lip­ler pre­menst­rü­el ve post­menst­rü­el mi­nör ka­na­ma­la­rın ne­de­ni ola­bi­lir. Çün­kü po­li­pin en­do­met­ri­al ka­vi­te­ye bağ­lan­tı ucu ilk de­je­ne­ras­yo­na uğ­ra­yan ve en son ye­ni epi­tel­le kap­la­nan böl­ge­dir. Bu açık­la­ma ol­duk­ça spe­kü­la­tif ol­ma­sı­na rağ­men, doğ­ru gi­bi gö­rül­mek­te­dir. Çün­kü bir ve­ya da­ha çok sa­yı­da po­li­pin çı­ka­rıl­ma­sı ile adet ka­na­ma­sı mik­ta­rı ve sü­re­si de azal­mak­ta­dır.

Kahverengi vajinal akıntılar adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntılar rahim içi poliplerin önemli bir bulgusudur. Polipler Ara kanaması, kanamaların düzensiz olması, kanama miktarının artması ve bazende ilişki sonrası kanama yapabilir. Rahim içi polipler gebeliğe hamile kalmaya engel olabilir ve kısırlık yapabilir.

Rahim içi poliplerin çoğu kanserleşmez ama oran olarak düşükte olsa rahim içi poliplerin kanserleşme ihtimali vardır.

Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .

Ta­nı

En­do­met­ri­al ör­nek­le­me: En­do­met­ri­al po­lip, hi­perp­la­zi ve kar­si­no­ma ris­ki al­tın­da­ki anor­mal ka­na­ma­lı ka­dın­la­rın de­ğer­len­di­ril­me­si için uy­gu­lan­ma­lı­dır. Geç­miş­te anor­mal ka­na­ma­la­rı tet­kik amaç­lı yay­gın ola­rak kul­la­nı­lan anor­mal ka­na­ma­la­rı tet­kik amaç­lı kul­la­nı­lan di­la­tas­yon-kü­re­taj (D&C) tek­ni­ği, ye­ri­ni en­do­met­ri­al bi­yop­si­ye bı­rak­mış­tır. En­do­met­ri­al po­lip­le­rin ta­nı­sı, ge­nel­lik­le ute­rin kü­re­taj­lar ve his­te­rek­to­mi sı­ra­sın­da rast­lan­tı­sal ola­rak be­lir­len­di­ği gi­bi his­te­ros­ko­pi ile gö­rü­le­rek ko­nul­mak­ta­dır.
X-Ray Bul­gu­la­rı. His­te­rog­ram­da en­do­met­ri­al po­lip­ler, en­do­met­ri­al kon­tür­de dü­zen­siz­lik ve­ya dol­ma de­fek­ti ola­rak gö­rül­mek­te­dir.
Özel İn­ce­le­me­ler. His­te­ros­ko­pik in­ce­le­me­de int­ra­ute­rin rahim içi po­lip­ler çok net iz­len­mek­te­dir. Ta­nı için en­do­met­ri­al bi­yop­si­ler ye­ter­siz­dir. Çün­kü mo­bil po­lip­ler çok ko­lay ka­çı­rıl­mak­ta­dır.

Rahimde Polip Te­da­visi, Polip Ameliyatı, Histeroskopi ile polip alınması çıkartılması

Kü­re­taj. En­do­met­ri­al po­lip­ler ute­rin kü­ret ve gras­ping for­seps ile çıkarılabilmektedir. Çok bü­yük po­lip­ler ise ta­ban­ların­dan ma­kas ile ay­rıl­ma­lı­dır. En­do­met­ri­al po­lip­ler ge­nel­lik­le, ne­de­ni bi­lin­me­yen en­do­met­ri­al ka­na­ma­la­ra ta­nı koy­mak ve te­da­vi et­mek ama­cı ile ya­pı­lan en­do­met­ri­al kü­re­taj es­na­sın­da tes­bit edilip çı­ka­rıl­maktadır. Bu şe­kil­de gö­rü­len po­lip­ler ay­rı bir spes­men ha­lin­de pa­to­lo­ji­ye gön­de­ril­me­li­dir. Çün­kü bu fokal do­ku ör­ne­ği­nin en önem­li kıs­mı ola­bi­lir. Kü­re­taj es­na­sın­da po­lip var­lı­ğını göz­den ka­çır­ma­mak için kü­re­taj­dan ön­ce en­do­met­ri­al ka­vi­te gras­ping for­seps ile eksp­lo­re edil­me­li­dir. Bü­tün bu ön­lem­le­re rağ­men ute­rin ka­vi­te için­de in­takt po­lip ka­la­bil­mek­te­dir.Bun­lar per­sis­tan me­no­ra­ji ne­de­ni ile ya­pı­lan his­te­rek­to­mi­den son­ra tes­pit edil­mek­te­dir.

His­te­ros­ko­pi. Yu­ka­rı­da açık­la­nan prob­lem­le­ri eli­mi­ne et­miş­tir. Post­me­no­po­zal ka­dın­lar­da ani­den baş­la­yan ka­na­ma ve ge­nel­lik­le bu­na eş­lik eden kramp tar­zın­da ab­do­mi­nal ağrı bü­yük bir po­li­pin pe­di­kül in­fark­tı­na ve­ya kop­ma­sı­na bağ­lı ola­rak or­ta­ya çı­kan sant­ral ar­ter eroz­yo­nu­na bağ­lı ola­bi­lir. Bu tip ka­na­ma­lar­da ka­na­ma­nın sü­re­si sı­nır­lı­dır ve ha­ya­ti teh­li­ke­si yok­tur. Eks­ternal ser­vi­kal os’dan dı­şa­rı çık­mış olan po­lip­le­re ko­lay­ca ta­nı ko­nu­la­bil­mek­te­dir. Eğer po­li­pin orji­ni tam ola­rak tes­bit edi­le­me­miş ve ser­vik­se ulaş­ma­mış ise lez­yon ame­li­yat­ha­ne­de ve anes­te­zi al­tın­da his­te­ros­ko­pik po­li­pek­to­mi ile çı­ka­rıl­ma­lı­dır. Çün­kü ser­viks di­la­te edi­le­bi­lir ve sa­pın­dan tu­tu­la­rak ute­rin ka­vi­te­ye olan bağ­lan­tı ye­ri bu­lu­na­bi­lir. Ay­nı se­ans­ta di­ğer po­lip­le­ri de al­mak ve ka­na­ma var­sa ne­de­ni­ni araş­tır­mak ama­cı ile kü­re­taj da ya­pıl­ma­lı­dır. Histeroskopi ile rahim içi ve servikal polipler kolaylıkla tedavi edilir ve hasta ertesi gün günlük hayatına döner ve çalışabilir . Histeroskopik polip ameliyatları Prof Dr Polat Dursun tarafından Ankara’da yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.

His­te­rek­to­mi. Be­nign po­lip­ler için ba­sit bir ek­siz­yon ye­ter­li­dir. Eğer kar­si­no­ma in si­tu alan­la­rı var­sa ve­ya ade­no­kar­si­no­ma tes­bit edil­miş­se ve­ya pre­me­no­po­zal has­ta­lar­da eğer po­lip alın­dık­tan son­ra ka­na­ma de­vam edi­yor­sa his­te­rek­to­mi ya­pıl­ma­lı­dır. Prog­noz: Gö­rü­nüş mü­kem­mel bi­le ol­sa po­lip­ler tek­rar­la­ya­bi­lir.

Laparoskopik myomektomi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarılı olarak uygulanmaktadır.

Laparoskopik histerektomi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır Ankara’da başarılı olarak uygulanmaktadır ve Prof Dr Polat Dursun son 5 yıl içinde bine yakın hastayı laparoskopik olarak başarılı bir şekilde ameliyat etmiştir.

Histeroskopi nedir nasıl yapılır ? Histeroskopi videosu, Histeroskopi Ankara, Polip tedavisi Ankara, Polip Çıkartılması

 

video: myom ve yumurtalık kistleri tanı ve tedavisi  ile ilgili TRT Avazdaki programım 

Ofis histeroskopi ile polip tedavisi Ankarada Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.

 

Prof Dr Polat Dursun’a polip nedir, ofis histeroskopi nedir nasıl yapılır, polip kanserleşir mi, miyom nedir, miyom belirtileri nelerdir, miyom tedavisi, miyom alınması, ca-125 yükselmesi, doğuma engel mi, gebelik ve myom, miyom ağrısı, makatda ağrı yapar mı ve  miyom ameliyatı

hakkında sorularınızı www.polatdursun.com dan sorabilir veya 0534 5170556 numaralı telefondan sorabilirsiniz.

 

KAY­NAK­LAR

Al­tın­taş A. Ute­ru­sun be­nign has­ta­lık­la­rı, in: Kiş­niş­çi HA, Gök­şin E, Du­ru­kan T, Üs­tay K, Ay­han A, Gür­kan T, Ön­de­roğ­lu LS. (Eds) Te­mel

Ka­dın Has­ta­lık­la­rı ve Do­ğum Bil­gi­si. An­ka­ra: Gü­neş Ki­ta­be­yi. 1996, p:801-809.

Amy JJ.Va­gi­nal hyste­rec­tomy.Na­tI Med J in­dia 1997, 10(3):126-127.

Ar­can­ge­li S, Pas­qu­aret­te MM, Gra­vid ute­ri­ne rup­tu­re af­ter myo­iy­sis. Obs­tet­rics and Gyne­co­logy 1997,89:857.

Ata­sü T, Şah­may S. Ute­ru­sun se­lim has­ta­lık­la­rı, in: Ji­ne­ko­lo­ji. İs­tan­bul; Uni­ver­sal Dil Hiz­met­le­ri ve Ya­yın­cı­lık AŞ, 1996, p: 281- 291.

Ba­dawy SZ, Et­man A, Singh M, Murphy K, Ma­yelll T, Phi­la­de­ip­hia M Ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on: the rö­le in obs­tet­rics and gyne­co­logy.

Clinl­ma­ging2001,25(4):288-295. in­de­pen­dent study). Phi­la­de­ip­hia: Har­wall Pub­lis­hing A Wa­rely Com­pany, 1993, p: 311-314,5. BeckJr.WW.

Myo­ma­ta ute­ri. In:Obs­tet­rics and gyne­co­logy 3″1 ed. (The Na­ti­onal me­di­cal se­ri­es for

Bin­kert CA, And­rews RT, Ka­uf­man JA. Uti­lity of non­se­lec­ti­ve ab­do­mi­nal aor­tog­raphy in de­monst­ra­ting ova­ri­an ar­tery­col­la­te­rals in pa­ti­ents
un­der­go­ing ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on for fib­ro­ids. J Vasc lnterv­Ra­di­ol2001,12(7):841-845.

Bo­la­ji II. Raf­la NM, Mylot­te MJ. Clas­si­cal ca­esa­re­an sec­ti­on thro­ugh the pos­te­ri­or ute­ri­ne vrall.lr J Med Sci 1992,161(2):46-47.

Butt­ram VC., Re­iter RC. Ute­ri­ne le­iom­yo­ma­ta: Eti­ology, sympto­ma­to­logy and ma­na­ge­ment, Fer­til Ste­ril. 1981, 36 : 433- 445.

Chu­ang J, Tsai HW, Hwang JL Fe­tal comp­res­si­on syndro­me ca­used by myo­ma in preg­nancy: a ca­se re­port. Aç­ta Obs­tet Gyne­col Scand 2001,80(5):472-473.

Co­utin­ho EM.Tre­at­ment of lar­ge tib­ro­ids with high do­ses of .Gyne­col Obs­tet In­vest 1990, 30(1):44-47.

Cre­as­man WT. Di­sor­ders of the ute­ri­ne cor­pus. in: Scott JR., Di­sa­ia PJ,, Ham­mond CB., 11. Spel­lacyWN. (Eds) Dan­forth’s Obs­tet­rics and

Gyne­co­logy 71″ ed. Phi­la­de­ip­hia: JP Lip­pin­cott Com­pany, 1994,p: 925-940.

Cres­si­ni C, Ar­tu­so A. Re­pet­ti F, Re­ale D, Pez­zi­ca E. Hyste­ros­ko­pic di­ag­no­sis in pa­ti­ents with ab­nor­mal ute­ri­ne he­morr­ha­ge and pre­vi­ous en­do­met­ri­al cu­ret­ta­ge. Mi­ner­va Gi­ne­col 1992,44:233-235.

De­lig­disch L, Hirsch­mann S, Altc­nek A. Fer­til Ste­ril 1997, 67(5):837-841.

Du­bis­son JB, Chap­ron CH, Fa­ucon­ni­er A. La­pa­ros­co­pic myo­mec­tomy. in: Sut­ton C, Di­amond MP. (Eds.) in Sut­ton C., Di­amond MP. (Eds) En­dos­co­pic sur­gery for gyne­co­lo­gist 2″0 ed. Lon­don: B Sa­un­ders Com­pany Ltd, 1998, p:272-279.

Du­bis­son JB, Chap­ron CH. La­pa­ros­co­pic myo­mec­tomy: a go­od tec­ni­que when cor­rec­tiy in­di­ca­ted. Hum Rep­rod 1996,11:934-935.

Far­rer-Brown G, Be­ilby J, Tar­bit MH. The vas­cu­lar pat­terns in myo­ma­to­us ute­ri. J Obs­tet Gyna­ecol Br Com­monw. 1970,77: 967-975.

Fe­bo G, Tes­sa­ro­lo M, Leo L, Ar­du­ino S, Wi­er­dis T, Lan­za L Sur­gi­cal ma­na­ge­ment of le­iom­yo­ma­ta in preg­nancy. Clin Exp Obs­tet Gyne­col 1997, 24(2):76-78.

Fri­ed­man AJ, Hoff­man Di, Co­mi­re F, Brow­nel­ler RW, Mil­ler JD. L. ace­te de­pot: a do­ub­le-blind, pla­ce­bo-cont­rol­led, mu­iti­cen­ter study. Obs­tet Gyne­col 1991, 77:720-725.

Fu­ji­wa­ra T, Ko­ba­yas­hi H, Fu­jii S, Ko­nis­ni J. Unu­su­al ap­pe­aran­ces of ute­ri­ne le­iom­yo­mas: MR ima­ging fin­dings and the­ir his­to­pal­ho­lo­gic backg­ro­unds. Ra­di­og­rap­hics 1999,19 Spec No:S131-45.

Gar­cia CR. Ma­na­ge­ment of the sympto­ma­tic fib­ro­id in wo­men ol­der than 40 ye­ars of age, Hyste­rec­tomy or myo­mec­tomy? Obs­tet Gyne­col Clin

North Am 1993 Jun, 20(2):337-348.

Godf­rey CD, Zbel­la EA. Ute­ri­ne nec­ro­sis af­ter ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on tor le­iom­yo­ma. Obs­tet Gyne­col 2001,98(5 Pt 2):950-952.

Gold­farb HA, Fa­nar­ji­an NJ. La­pa­ros­co­pic-as­sis­ted va­gi­nal hyste­rectmy: a ca­se re­port and li­te­ra­tu­re re­vi­ev/JSLS. 2001,5(1):81-85.

Gold­farb HA. Com­bi­ning myo­ma co­agu­la­ti­on with en­do­met­ri­al ab­la­ti­on/re­sec­ti­on re­du­ces sub­se­qu­ent sur­gery ra­te. JSLS 1999, 3(4):253-260.

Gol­farb H. Nd: YAĞ La­ser la­pa­ros­co­pic co­agu­la­ti­on of sympto­ma­tic myo­mas. J Rep­rod Med 1992, 36:636-638.

Har­ris WJ. Ute­ri­ne de­his­cen­ce fal­lo­wing la­pa­ros­co­pic myo­mec­tomy. Obs­tet Gyne­col 1992, 80:545-546.

Hil­lard PA. Be­nign di­se­ase of the ute­rus- Le­im­yo­ma ute­ri and the hyste­rec­tomy. in: Sto­vall TG, Sum­mitt RL, Beck­man CRB., Ling FW. (Eds)

Cli­ni­cal Ma­nu­al of Gyne­co­logy 2″’1 ed. New­York: McGraw­Hill,1992,p:91-115.

Johns DA. La­pa­ros­co­pic as­sis­ted va­gi­nal hyste­rectmy. in: Sut­ton C, Di­amond MP. (Eds.) in: Sut­ton C., Di­amond MP. (Eds) En­dos­co­pic sur­gery for gyne­co­lo­gist 2^d ed. Lon­don: B Sa­un­ders Com­pany Ltd, 1998, p.300-307,

Jus­te­sen P, Lund N, An­der­sen PE, El­le B, Jen­sen CF. En­do­vas­cu­lar tre­at­ment of ute­ri­ne fib­ro­mas. Ugeskr La­eger 2001,163(33):4371-4374.

Kat­su­mo­ri T, Na­ka­ji­ma K, Mi­ha­ra T, To­ku­hi­ro M. ini­ti­al ex­pe­ri­en­ce with use of tris-acryl ge­la­tin mic­rosp­he­res for ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on for le­iom­yo­ma­ta. J Vasc in­terv Ra­di­ol 2001, 2(9):1059-1063.

Katz VL, Dot­ters RC, Dro­ege­mu­el­ler W. Comp­li­ca­ti­ons of ute­ri­ne le­im­yo­mas in preg­nancy. Obs­tet Gyne­col. 1989,73: 593- 596.

Ke­yo­ung JA, Levy EB, Roth AR, Go­mez-Jor­ge J, Ghang TC, Spi­es JB. int­ra­ar­te­ri­al li­do­ca­ine for pa­in cont­rol af­ter ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on for le­iom­yo­ma­ta. J Vasc in­terv Ra­di­ol 2001, 12(9):1065-1069.

Ko­vac SR, Cru­iks­hank SH, Ret­to HF. La­pa­ros­copy-as­sis­ted va­gi­nal hyste­rec­tomy. Jo­ur­nal of Gyne­co­lo­gic Sur­gery 1990, 6:185-193.

Ko­vac SR. Hyste­rec­tomy ou­te­omes in pa­ti­ents with si­mi­lar in­di­ca­ti­ons. Obs­tet Gyne­col 2000, 96:787-793.

La­cey CG. Be­nign di­sor­ders of the ute­ri­ne cor­pus. in: Per­no­li ML (Ed) Cur­rent Obs­tet­ric & Gyne­co­lo­gic di­ag­no­sis & tre­at­ment 7111 ed.

Con­nec­ti­cut Ap­pi­eton & Lan­ge Me­di­cal bo­ok, 1991, p;732- 745.

Lee SB. Be­nign con­di­ti­ons of the myo­met­ri­um (Le­iom­yo­mas and ade­nom­yo­sis). in: Pri­ver MS. (Ed) Ma­nu­al of gyne­co­lo­gic on­co­logy and gyne­co­logy. Bos­ton: A Lift­le Brown and Com­pany, 1989, p: 250- 257.

Lof­fer FD. Hyste­ros­copy with se­lec­ti­ve en­do­met­ri­al samp­ling com­pa­red with D&C for ab­nor­mal ute­ri­ne ble­eding: the va­lue of a ne­ga­ti­ve hyste­ros­co­pic vi­ew. Obs­tet Gyne­col 1989, 73:16-20.

Lud­wig M, Ba­umann P, Wol­ter-Kol­bert F, Ba­uer O, Fel­ber­ba­um R, Gemb­ruch U, Di­ed­rich K. Preg­nancy and ext­re­me myo­ma­to­us ute­rus—con­ser­va­ti­ve ma­na­ge­ment. Zent­ralbl Gyna­kol 1996, 118(9):523-529.

Lums­den MA. Em­bo­li­za­ti­on ver­sus myo­mec­tomy ver­sus hyste­rec­tomy: vVhich is best, when? Hum Rep­rod 2002,17(2):253-259.

Lu­rie S, Gor­bacz S, Gas­pi B, Bo­rens­te­in R. Pa­ra­si­tic le­iom­yo­ma: a ca­se re­port.Clin Exp Obs­tet Gyne­col 1991,18(1):7-8.

Mac­han L, Mar­tin M. Ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on to tre­at ute­ri­ne fib­ro­ids. Can As­soc Ra­di­ol J 2001, 52(3):183-187

Mac­kay E.V., Be­isc­her N.A., Cox LW.,Wo­od C. Be­nign di­sor­ders of the ute­rus. in:, lllus­ra­ted Text­bo­ok of the Gyne­co­logy. Sydney: W.B. Sa­un­ders Com­pany, 1983, p: 331-345.

Ma­he­ux R, Gu­ii­lo­te­au C, Le­may A., Bat­si­de A., Fa­ze­kas ATA. Lu­te­ini­zing hor­mo­ne re­le­asing hor­mo­ne ago­nist and ute­ri­ne le­im­yo­ma: A pi­lot study. Am J Obs­tet Gyne­col. 1985,152:1034-1038,

Ma­kar AP, Me­uly­zer PR, Ver­go­te IB, Schat­te­man EA, Huyg­he ML, Me­eu­wis LA. A ca­se re­port of unu­su­al comp­li­ca­ti­on of myo­ma­to­us ute­rus in preg­nancy: spon­ta­ne­ous per­fo­ra­ti­on of myo­ma af­ter red de­ge­ne­ra­ti­on. Eur J Obs­tet Gyne­col Rep­rod Bi­ol 1989, 31(3):289-293.

McCarthy S. MR ima­ging of the ute­rus, Ra­di­ology. 1989,171:321-322.

McLen­nan C.E. Di­sor­ders of the ute­ri­ne cor­pus. in: Cur­rent Obs­tet­rics & Gyne­co­logy & Di­ag­no­sis & Tre­at­ment. Ben­son R.C. Ed. Lan­ge Me­di­cal Pub­li­ca­ti­ons Los Al­tos, Ca­li­for­nia, 1976, p: 196-205.

McLu­cas B. Em­bo­li­za­ti­on of myo­mas. in: Sut­ton C., Di­amond MP. (Eds) En­dos­co­pic sur­gery tor gyne­co­lo­gist 2″^ ed. Lon­don: B Sa­un­ders Com­pany Ltd, 1998, p: 687- 692.

Mic­ha­las SP, Ore­opo­ulou FV, Pa­pa­ge­or­gi­ou JS.Myo­mec­tomy du­ring preg­nancy and ca­esa­re­an sec­ti­on. Hum Rep­rod 1995, 10(7):1869-70.

Mu­ra­se E, Si­egel­man ES, Out­wa­ter EK, Pe­rez-Jaf­fe LA, Tu­reck RW. Ute­ri­ne le­iom­yo­mas: his­to­pat­ho­lo­gics fe­atu­res, MR ima­ging fin­dings, dif­fe­ran­ti­al di­ag­no­sis and tre­at­ment. Ra­di­og­rap­hics 1999, 19(5):1179-1197.

Ne­va­dunsky NS, Bach­mann GA, Nos­her J, Yu T. Wo­men’s de­ci­si­on-ma­king de­ter­mi­nants in cho­osing ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on for sympto­ma­tic lib­ro­ids. J Rep­rod Med 2001,46(10):870-874.

Overst­re­et EW. Cli­ni­cal as­pects of en­do­met­ri­al polyps. Surg din Nort­hAm. 1962,42:1032.

Phe­lan JP. Myo­mas and preg­nancy. Obs­tet Gyne­col Clin North Am 1995,22(41:801-805.

Phi­lips DR. La­pa­ros­co­pic le­iom­yo­ma co­agu­la­ti­on-myo­iy­sis. in: Sut­ton C, Di­amond MP. (Eds.) in Sut­ton C., Di­amond MP. (Eds) En­dos­co­pic sur­gery tor gyne­co­lo­gist 2″0 ed. Lon­don: B Sa­un­ders Com­pany Ltd, 1998, p.288-288.

Rol­fi­ni G. Cli­ni­cal and ult­ra­so­nog­rap­hic imp­li­ca­ti­ons of ute­ri­ne le­iom­yo­ma­to­sis in preg­nancy.Clin Exp Obs­tet Gyne­col 1995, 22(4):293-297.

Rut­gers JL, Spong CY, Si­now R, He­iner. L. ace­ta­te tre­at­ment and myo­ma ar­te­ri­al si­ze. J Obs­tet Gyne­col 1995, 86(3);386-388.

Sa­ler­no S, Bel­li AM. Per­cu­ta­ne­ous tre­at­ment of ute­ri­ne fib­ro­le­iom­yo­mas: ana­iy­sis ot comp­li­ca­ti­ons and qu­ality of li­fe af­ter em­bo­li­za­ti­on. Ra­di­ol Med (To­ri­no) 2001,101(5):360-364.

Shlansky-Gold­berg R, Co­pe C. A new twist on the Walt­man lo­op (or ute­ri­ne fib­ro­id em­bo­li­za­ti­on. J Vasc in­terv Ra­di­ol 2001,12(8):997-1000.

Si­mon FA Jr. Le­iom­yo­mas in preg­nancy. Am Fam Physi­ci­an 1988, 37(2):163-166.

Soy­sal ME, Soy­sal SK, Vic­dan K. Ther­mal bal­lo­on ab­la­ti­on in myo­ma-in­du­ced me­norr­ha­gia un­der lo­cal anest­he­sia. Gyne­col Obs­tet In­vest. 2001, 51(2): 128-133.

Spi­es JB, Be­ne­na­ti JF, Wort­hing­ton-Kirsch RL, Pe­la­ge JP. Ute­ri­ne ar­tery em­bo­li­za­ti­on using ge­la­tin spon­ge par­tic­les alo­ne for symptomatic uterine fib­roids: mid­term results. AJR 2002, 178(1):135-139.

Steams HC. Uterine myomas: clinical and pat­hologic as­pects. Postg­rad­Med.1972,51:165.

Stovall T.G. Leiom­yomata ıiteri. in: Zus­pan F.P, Ouiiligan E.J. (Eds) Cur­rent Therapy in Obs­tet­rics and Gynecology. 4th ed. Philadelp­nia: W.B. Saun­ders Com­pany, 1994, p: 77-80.

Struz­ziero E, Cor­bo M. Fib­roma in preg­nancy. Miner­va Ginecol 1996,8(1-2):15-16.

Şiş­kin GP, Tub­lin ME, Stain­ken BF, Dow­ling K, Dolen EG. Uterine ar­tery em­bolization for the treat­ment of adenom­yosis: clinical res­pon­se and evaluation with MR imaging. AJR 2001, 177(2):297-302

Ueda H, Togas­hi K, Konis­hi l, Kataoka ML, Koyama T, Fujiwara T, Kobayas­hi H, Fujii S, Konis­hi J. Unusual ap­pearan­ces of uterine leiom­yomas: MR imaging fin­dings and their his­topat­hologic backgw­rounds. Radiog­rap­hics 1999,19 Spec No:S131-45.

VVhit­field CR. Benign lumours of the uterus. in: Dew­hurst’s Tex1­book of obs­tet­rics and gynaecology for postg­raduates. Ox­ford: Eng­lish lan­guage book society/ Black­well Scien­tific Pub­lications, 1986, p: 726- 732.

Wit­tich AC, Sal­minen ER, Yan­cey MK, Mar­ken­son GR. Myomec­tomy during eariy preg­nancy. Med. 2000, 165 (2): 162-164.

Yen YK, Liu WM, Yuan CC, Ng HT. Gom­parison of two procedures for laparos­copic-as­sis­ted vaginal hysterec­tomy of lar­ge myomatous uteri. J Am As­soc Gynecol Laparosc 2002, 9(1):63-69.

etiketler:

miyom ameliyatı için en iyi doktor

ankarada miyom ameliyatı yapan doktor

miyom ameliyatı için en iyi doktor

miyom doktorları

miyom ameliyatı en iyi doktor

miyom ameliyatı ankara

kapalı miyom ameliyatı

miyom uzmanı doktor

ankarada en iyi miyom ameliyatı yapan doktor

 

endometriozis ameliyatı ankara

çikolata kisti konusunda uzman doktor

çikolata kisti doktor tavsiye ankara

çikolata kistinde uzman doktor

çikolata kisti ameliyatı yapan en iyi doktor

çikolata kisti doktor tavsiye ankara

çikolata kisti en iyi doktor

çikolata kisti ameliyatı yapan en iyi doktor

miyom ameliyatı doktor tavsiyesi

kapalı miyom ameliyatı yapan hastaneler

miyom doktorları

ankarada en iyi miyom ameliyatı yapan doktorlar

kapalı miyom ameliyatı yapan hastaneler

ankarada en iyi miyom ameliyatı yapan doktorlar

miyom doktorları