Kolposkopi rahim ağzı, vagen veya vulvanın büyültülerek muayenesini sağlayan teleskobik bir inceleme yöntemidir. Kolposkop denilen ışıklı alet rahim ağzının görüntüsünü büyütür, böylece daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar.
Kolposkopi, anormal sitoloji sonucu olan hastalarda rahim ağzı kanseri öncülü olabilecek lezyonların ileri incelenmesi için kullanılan bir büyüteçdir. Kolposkopi rahim ağzının mikroskop ya da dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımı ile incelenmesidir. Kolposkop adı verilen bu alet, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenen rahim ağzının daha büyük, net ve detaylı şekilde gözlenmesine olanak tanır. İşlem esnasında rahim ağzına bazı boya ve maddeler uygulanarak şüpheli alanların daha belirgin hale gelmesi ve biopsi alınması gereken bu alanların saptanması sağlanır.
Kolposkopi bu konuda deneyimli jinekologlarca yapılmalıdır. Kolposkopide deneyimi olmayan kişilerin yapacağı kolposkopik muayene doğru sonuç vermez. Kolposkopinizi yapacak hekime bu konuda deneyiminin olup olmadığını mutlaka sorunuz. Kolposkopik muayene sonrasında çıkan sonuçları ve bu sonuçlar çıktığında neler yapılması gerektiğini hekiminiz ile tartışınız.
Kolposkopinin başlangıcında muayene olduğunuz gibi kadın-doğum masasına sırt üstü yatacaksınız. Muayene sırasında uygulanan alet vageninize yerleştirilerek rahim ağzınızın rahat görülmesi sağlanacak. Tuzlu su ile rahim ağzı ve vagendeki akıntılar giderildikten sonra, özel bir sıvı ile rahim ağzınız ıslatılacak. Eğer sorunlu bir doku, hücre varsa bu sıvı etkisi ile beyaz renge dönecektir. Bu sayede doktorunuz beyaz bölgeleri daha ayrıntılı inceler, gerekirse bu bölgelerden biyopsi (parça) alır. Alınan parça konunun uzmanı (patolog) tarafından incelenir.
Bu işlem genellikle 20-30 dakika sürer.
Doğru biopsi alınacak yerin tespiti için Kolposkopi yapan jinekoloğun bu konularda çok tecrübeli olması gereklidir. Kolposkopide görülen değişiklikleri görebilmesi ve doğru yorumlaması gereklidir. Ankarada Kolposkopi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
⦁ PAP smear sonucu rahim ağzını oluşturan hücrelerde şiddetli ya da orta şiddette kansere dönüşme potansiyeli taşıyan değişim (displazi) saptanan kadınlar. (Smear sonucu ASCUS, ASC-H, LSIL, HSIL, CIN II-III )
⦁ Muayenede serviksin anormal görünüşlü olması
⦁ Sitoloji histoloji uyumsuzluğu olması
⦁ -ilişki sonrası kanama olması
-HPV 16 ve HPV 18 pozitif gelmesi
Kolposkopi jinekolojik muayene masasında vajinaya bir speüüm yerleştirerek rahim ağzının bir mikroskop ile incelenmesi işlemidir.15-20 dk kadar sürer. Kolposkopi işlemi aşırı bir ağrı vermez
sadece uygulanan asetik asit yanma yapabilir ve biopsi alınırsa hafif bir ağrı duyulabilir.
Kolposkopi ile rahim ağzıkanserine dönüşebilecek lezyonlar erkenden tespit edilri ve bu sayede rahim ağzının kanserleri çok erken evrede yakalanabilir.
Kolposkopi bu konuda deneyimli jinekologlarca yapılmalıdır. Kolposkopide deneyimi olmayan kişilerin yapacağı kolposkopik muayene doğru sonuç vermez. Kolposkopinizi yapacak hekime bu konuda deneyiminin olup olmadığını mutlaka sorunuz. Kolposkopik muayene sonrasında çıkan sonuçları ve bu sonuçlar çıktığında neler yapılması gerektiğini hekiminiz ile tartışınız.
Kolposkopik deneyimi olmayan hekimlerce yapılan değerlendirme yanlış sonuç verebilir ve çok ciddi sonuçları olabilir.
Randevunuzdan 24 saat öncesinde vajinal duş almayınız, vajinal ilaçlar veya tampon uygulamayınız, cinsel ilişkide bulunmayınız.
Kolposkopik inceleme sonrasında doktorunuz uyguladığı boyamalar neticesinde rahim ağzında renk ve boyanma değişiklikleri olup olmadığını size bildirir ve gerek görürse bu boyanma değişiklikleri olan bölgelerden biopsi alır. Rahim ağzı kanserine yol açabilecek lezyonların olup olmadığı bu biopsiler sonucunda ortaya çıkar. Biopsi sonucunda düşük dereceli lezyonlar çıkarsa (LSIL veya CIN1) genelde takip önerilir. Yüksek dereceli lezyonlar çıkarsa (HSIL veya CIN2 CIN3) leep / konizasyon önerilir. Rahim ağzı kanseri çıkarsa da ameliyat önerilir ameliyatda yapılacak cerrahi işleme ise hastanın yaşı, evlilik durumu, çocuk beklentisi, tümör büyüklüğü, mrı veya pet ct sonucuna göre karar verilir.
Kolposkopi :
Tüm smearların %4,4’ünde atipik skuamoz hücreler saptanır. Bu hücreler de Bethesda değerlendirme sistemine göre ASC-US (ASC of undetermined significance) ve ASC-H (ASC-cannot exclude high grade lesion) şeklinde 2’ye ayrılır. Smear sonucunda ASC rapor edilen hastanın yönetiminde dikkate alınması gereken bir çok faktör vardır. Bu tür bir sitoloji sonucu olan hastalarda biyopsi konfirmasyonlu CIN 2,3 oranı %5-17’dir. CIN 2,3 oranı ASC-H tanısı alan hastalarda ise %24-94’tür. ASC-H rapor edilen bir hastanın HSIL’e eşdeğer olduğu unutulmamalıdır. Atipik skuamoz hücreler varlığında invazif kanser riski %0,1-0,2’dir. Biyopsi ile konfirme edilmiş CIN yoksa bu tür hastalarda diagnostik eksizyonel prosedürlerin rutin şekilde uygulanması önerilmez.
ALTS çalışmasından ve diğer çalışmalardan elde edilen veriler ASC-US rapor edilen hastaların yönetiminde 6 aylık aralarla 2 tekrar smear alınmasının, HPV testi yapılmasının ve tek seferlik kolposkopi yapılmasının hepsinin güvenli ve etkin yöntemler olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle de 2001 konsensus önerilerinde bu 3 yaklaşımında ASC-US yönetiminde kullanılabilecek yöntemler olduğu belirtilmiştir.
Tek bir kolposkopi incelemesi önemli oranda servikal lezyonu atlayabileceği için ilave takip gerekebilmektedir. ALTS çalışması farklı postkolposkopi takip şemaları önermektedir ve başlangıç kolposkopiden sonraki 12.ayda uygulanan HPV testinin 6 ay aralarla uygulanan iki tekrar smear’a eşdeğer olduğunu tespit etmiştir. Sitoloji ile HPV testini kombine etmek sensitiviteyi arttırmamış ve spesifiteyi düşürmüştür.
LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure )
İngilizce Loop electrical excision procedure (LEEP) baş harflerinden oluşmuş bir kelimedir. LEEP işlemi Pap test ve/veya kolposkopide anormal bir bulgu saptananan hastalara kolposkopi ile aynı seansda veya daha sonra uygulanır
LEEP işlemi lokal anestezi ve/veya hafif sedasyonla yapılır. LEEP işlemi genelde yüksek dereceli hücre çoğalması HSIL, CIN2 ve CIN3 için yapılır. Elektrokoter ile rahim ağzındaki hücre çoğalmasının olduğu bölge şekildeki gibi bir nevi tıraşlanarak temizlenir. Normal şartlarda işlem 15-20 dk kadar sürer. İşlem sonrası hastanın az az kanaması birkaç gün sürer, akıntısı 2-3 hafta devam eder. İşlem sonrası çok aşırı kanama olursa doktorunuzla irtibat kurmanız gerekir.
Leep işlemi tecrübeli jinekologlarca yapılmalıdır aksi takdirde hastalıklı bölge tam temizlenmezse tekrarlama riski olabilir.
Ankarada LEEP işlemi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllarca başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
LEEP ameliyatı – işlemi nedir nasıl yapılır HPV, CIN2 , CIN3, HSIL, LSIL, Konizasyon,
HPV 16 ve HPV 18 Kolposkopi
Sağlık bakanlığı KETEM merkezlerinde yapılan HPV taramasında HPV 16 ve 18 çıktığında hastaya mutlaka kolposkopi yapılması gereklidir. HPV 16 + çıktığında rahim ağzı kanseri gelişme riski yaklaşık 450 kat HPV 18 + çıktığında ise rahim ağzı kanseri gelişme riski yaklaşık 250 kat artmaktadır. Bu nedenle kolposkopik değerlendilmesi gereklidir. Bu tür hastaların uzun dönem tecrübeli jinekologlarca takip edilmelisi gereklidir.
HPV Nasıl Tedavi Edilir ?
HPV virüsünün şu anda bir ilaç tedavisi yoktur. HPV nin yol çatığı lezyonlar tedavi edilmektedir. HPV siğil yaptı ise siğiller yüksek dereceli hücre çoğalması yaptı ise bu lezyonlar tedavi edilmektedir.
HPV Aşısı
HPV alındıktan sonra aşılama yapılabilir fakat aşının içindeki en az bir tipe karşı etkinliğinin olmadığı veya azaldığı bilinmelidir.
HPV Belirtileri
siğil dışında hastanın anlayabileeği etkin bir belirtisi yoktur. Siğil varsa doktora gidilmelidir. Smear ve HPV Testi yaparak hpv olup olmadığı anlaşılır.
HPV Başlangıcı
Birden fazla partner varsa HPV nin kimden ve ne zaman alındığının anlaşılması mümkün değildir.
HPV DNA testi Ankara
HPV dna testi smear gibi rahim ağzından alınarak yapılır ve sonuc 1-3 hafta arasında çıkar. Bazı merkezler önce hpv olup olmadığıı testpi eder hpv + ise tipleme yapar. Bazı HPV DNA Testleri ise HPV 16 ve HPV 18 in de olduğu onkolojik tipleri test eder.
HPV Öpüşerek Geçer mi ?
HPV genel olarak cinsel yolla bulaşır fakat oral ve anal seks ile de bulaşır.
HPV Normal Doğuma Engel midir ?
Aktif HPV enfeksiyonu geçiren kadınlarda normal doğum sırasında bebeğin oral florasına bulaşıp larinksdeki ses tellerine hpv bulaşabilir ve nadir görülen ve bebekte laringeal papillomatozis denen bir hastalığa sebep olabilir .Fakt bulaşma oranı düşüktür.
Her HPV Enfeksiyonu Kanser Yapar mı ?
Her HPV enfeksiyonu kanserleşmez ama bunun bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve takip edilmesi gereklidir.
CIN 1 CIN2 ve CIN3 HPV virüsü ile enfekte olan kadınların rahim ağzında gelişen ve kansere dönüşme potansiyeli taşıyan lezyonlardır. CIN lezyonları Tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 gibi onkolojik HPV enfeksiyonları neticesinde oluşur.
CIN 3 rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarının en önemlisidir. Epitel içindeki hücre çoğalmasının en yoğun olanı ve tüm epiteli kaplamış olmasıdır. Karsinoma insitu olarakda isimlendirilir.
yeni terminolojide patologların bazısı artık CIN 2-3 yerine HSIL terminolojisini kullanmaktadır. CIN 3 mutlaka tedavi gerektirir. Tedavi olarakta genel kabul gören tedavi yöntemi LEEP uygulanmasıdır.
LEEP, loop elektrosurgical excision procedure kelimelerinin baş harflerinden üretilmiş bir kelimedir.
CIN 2-3 e yolaçan ana etken HPV virüsüdür. HPV virüsünün ana bulaşma yolu ise cinsel temasdır. Çok nadiren bazı diğer yollarla da bulaştığı bildirilmiştir.
CIN3 tedavisinde en sık olarak LEEP işlemi uygulanır. İşlem lokal aneztezi ile de uygulanabilir ama ağrılı bir işlem olduğu için genelde hafif sedasyon ile birlikte yapılır. işlem normal şartlarda 15 dk sürer ve sonrasında hasta evine gider ve günlük aktivitelerine devam eder. LEEP işlemi sonrası 2-3 hafta az az kanama ve bol sulu akıntı olur sonrasında normale döner. İşlemden sonra 3 hafta cinsel ilişki olmamalıdır.
Hastalar tarafından sık sorulan sorulardan biriside CIN 2-3 tedavi edilmezse ne olur sorusudur. Bu tür yüksek dereceli lezyonlar tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşme olasılığı yüksektir o sebeple mutlaka LEEP yapılmalıdır. CIN 2-3 tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşme ihtimali vardır o nedenle ihmal edilmemelidir. LEEP işlemi hastanın üremesi üzerine olumsuz etkide bulunmaz çocuk sahibi olunmasına engel olmaz.
LEEP işlemi tekrarlayan uygulamalar şeklinde birden fazla olarak uygulanırsa rahim ağzının kısalmasına yol açarak erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle deneyimli doktorlar tarafından uygun endikasyonlarla yapılmalıdır.
CIN 2-3 ‘ün tekrarlama riski vardır . Bu sebeple LEEP işlemi sonrası hastaların mutlaka düzenli takibi gereklidir.
CIN 2-3 tedavi edildikten sonra hastaları gebe kalabilir ve doğum yapabilir. Ama smear ve hpv takibini mutlaka düzenli yaptırmak gereklidir.
HPV ‘ye bağlı CIN 2-3 geçiren hastaların doğum şeklinin ne olması gerektiği konusu uzun zamandır tartışılan bir konudur. Eskiden hpv ye bağlı lezyonları olan hastaların bebeğe HPV bulaşmasını önlemek için sezaryen ile doğurması önerilirken son zamanlarda normal doğum yapılmasınında mümkün olduğu bebeğe bulaşma olasılığının düşük olduğu vurgulanmaktadır. Yine de doğum şekline aile ile birlikte karar verilmelidir.
onkolojik hpv tipleri vücuda alındıktan sonra rahim ağzı kanseri oluşuncaya kadar geçen süre 5-15 yıl arasında değişir.
Sağlık bakanlığı ülkemizde HPV taramasını 35-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir ücretsiz olarak yapmaktadır. KETEM’de alınan HPV sonucu pozitif gelen hastalara kolposkopik olarak bakılması gerekmektedir. KETEM ankara’da
ketemde alınan HPV sonucu genel olarak 2 hafta içinde çıkar. Aile hekiminize veya HPV testi alınan KETEM’e sonucunuzu mutlaka sorunuz.
Eğer onkolojik tip olan HPV 16,18 varsa mutlaka kolposkopi yapılması gerekir.
Kolposkopi ve LEEP, Konizasyon işlemi bu konuda deneyimli doktorlarca yapılmalıdır. Dr Polat Dursun Kolposkopi ve leep konizasyon işlemleri konusunda Ankara’daki en deneyimli hekimlerden birisidir.
Yüksek riskli HPV enfeksiyonu olan CIN 2, CIN3 (HSIL) tespit edilen hastalarda rahim ağzı kanserine dönüşecek lezyonlar olup olmadığını anlamak için rahim ağzının bir teleskobik kamera yardımı ile 40 kata kadar büyütülerek incelenmesi ve gerekirse biopsi alınması işlemidir. Kolposkopi deneyimli hekimlerce yapılmalıdır aksi takdirde hastanın kanseri atlanabilir ve geç tanı konabilir. Kolposkopi anestezisiz olarak muayene şartlarında yapılır ve süre olarak 15-40 dk arasında sürebilir.
HPV tanı ve tedavisi, ASCUS, HSIL, LSIL tanı ve tedavisi , kolposkopi ve LEEP konizasyon işlemleri Ankara’da Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
HPV nin yol açtığı her tür lezyon Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır Ankarada başarı ile tedavi edilmektedir. Genital siğil tedavisi Ankara ilimizde Prof Dr Polat Dursun tarafından başarıyla tedavi edilmektedir.
Kolposkopi bu konuda deneyimli jinekologlarca yapılmalıdır. Kolposkopide deneyimi olmayan kişilerin yapacağı kolposkopik muayene doğru sonuç vermez. Kolposkopinizi yapacak hekime bu konuda deneyiminin olup olmadığını mutlaka sorunuz. Kolposkopik muayene sonrasında çıkan sonuçları ve bu sonuçlar çıktığında neler yapılması gerektiğini hekiminiz ile tartışınız.
HPV 16 HPV 18 ve diğer yüksek riskli HPV pozitif çıkan kadınlar, ASCUS (önemi belirlenemeyen atipik hücreler ), LSIL, HSIL , ASC-H , AGC smear sonucu olan hastalar bu konuda deneyimli jinekologlar tarafından değerlendirilmelidir. Bu tür lezyonların değerlendirilmesinde HPV testi ve kolposkopi çok önemlidir. Kolposkopi bu konuda deneyimli jinekologlar tarafından yapılmalıdır. Prof Dr Polat Dursun ülkemizdeki HPV sıklığı ve HPV tipleri, Türkiye’deki sitoloji anormalliklerin sıklığı , Türkiyedeki ASCUS, LSIL, HSIL sıklığı hakkında ilk çalışmaları yapıp uluslararası literatürde yayınlamıştır. Bu çalışmaların özetleri aşağıda bulunabilir. Ankara’da HPV tanısı ve HPV’nin yol açtığı ASCUS, LSIL, HSIL, ASC-H, AGC gibi lezyonların tanı ve tedavisi ve Kolposkopik değerlendirilmesi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarı ile yapılmaktadır.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24022311
HPV types in Turkey: multicenter hospital based evaluation of 6388 patients in Turkish gynecologic oncology group centers.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19948015
Human papillomavirus (HPV) prevalence and types among Turkish women at a gynecology outpatient unit.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19541303
Prevalence of cervical cytological abnormalities in Turkey.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19432612
Women’s knowledge about human papillomavirus and their acceptance of HPV vaccine.
HPV nin yol açtığı her tür lezyon Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır Ankarada başarı ile tedavi edilmektedir.
leep işlemi
Anahtar kelimeler:
HPV Ankara ASCUS LSIL HSIL ASC-H Siğil LEEP kondilom
kolposkopi nerede yaptırabilirim
siğil tedavisinde en iyi hastane
kolposkopi yapan devlet hastaneleri
kolonoskopi yapan hastaneler ankara