Endometrial polipler; Rahim içi polipler ve servikal polip olarakikiye ayrılır. Bu yazıda endometrial polipler hakkında ayrıntılı bilgiler bulacaksınız.
Endometrium yüzeyinden uterin kaviteye veya uzağa çıkıntı gösteren çeşitli büyüklüklerde tek veya multiple doku kitlesi için kullanılan bir terimdir. Gross olarak polipler yuvarlak veya silindirik şekilde olup endometrial dokuya pedinkülle (ince bir sapla) veya sesil (geniş tabanlı) olarak bağlı olabilir. Boyutları 1-2mm çaptan bütün endometrial kaviteyi dolduran ve uterin kaviteyi genişleten büyüklüklerde olmaktadır. Poliplerin çoğunluğu fundal bölgeden köken alıp aşağı doğru uzanım gösterirler. Ender olarak endometrial polipler eksternal servikal os’tan dışarı çıkabilir, hatta seyrek olarak da vajinal introitus’a kadar uzanabilirler. Endometrial polipler çok nadiren malign transformasyon yani kansere dönüşüm gösterir. Yapılan postmortem incelemelerde %10 uterusta polip tespiti yapılmıştır.
Endometrial poliplerin histogenezi tam olarak açıklanamamıştır. Bazal tabaka ile birlikte menstrüel dökülme esnasında in situ olarak kalan endometriumun cevapsız bölgeleri polip nidusu görevi yapabilir. Histolojik olarak çalışılan çok küçük polipler dahi oluşum mekanizması ile ilgili kabul edilebilir ipuçları vermemiştir. Endometrial poliplerin gelişimi üzerine östrojen ve progesteron hormonunun etkileri bilinmemektedir.
Endometrial polipler genellikle semptomsuzdurlar. Endometrial polipleri uterus leiomyoma ve endometrial hiperplazi ile ilgili semptomlardan farklı olarak belirlemek güçtür. Endometrial polipler intermenstrüel, düzensiz kanama ve menorajinin nedenidir. Kahverengi vajinal akıntılar adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntılar rahim içi poliplerin önemli bir bulgudur. Spesifik olmayan anormal uterin kanamalar klinik tablonun semptomatik göstergesidir. Endometrial polipler ara-sıra postmenopozal kanamaya neden olurlar. Sıklık: Endometrial polipler yaygın olmasına karşın gerçek sıklıkları bilinmemektedir. Endometrial poliplere 12-81 yaş arasında rastlanılmakla birlikte çoğunlukla 29-59 yaşlarındaki kadınlarda saptanmaktadır.
Rahim içi Poliplerin Tedavisi (Histeroskopik Polipektomi )
Rahim içinde ultrasonografi ile polip tespit edildiğinde bunun en basit ve modern tedavisi Histeroskopi ile polipin çıkartılmasıdır.
Histeroskopi ile Polip Tedavisi 2019
Histeroskopide çok küçük bir kamera ile rahim içine vajinal yoldan girilir ve rahim içi kamera ile gözlenir ardından polip görülürse bu küçük bir mikro makas yardımı ile Polip sapından kesilerek çıkartılır
Histeroskopik polip ameliyatı sedasyon altında yapılır ve normal şartlarda hastanede yatmayı gerektirmez.Birkaç saat sonra hastane veya klinikten çıkılır. 1-2 saat sonra yemek ve su içilebilir. Ayaktan ve muayene şartlarında yapılabildiği için ofis histeroskopi olarakda isimlendirildi.
Ofis histeroskopi süresi 10-15 dk arasında değişir bazen daha kısa bazende daha uzun sürebilir.
Histeroskopi ile Septum (rahimde perde) kesilmesi
Histeroskopinin en sık kullanıldığı alanlardan biriside rahimde perde olmasının tanısının tam olarak konması ve aynı esnada bunun kesilerek tedavi edilmesidir.
Septum tanısı ultrasonografi ile şüphelenir ama kesin tanı hsg veya ofis histeroskopi ile konulur. Mikromakas veya değişik aletler ve enerji modaliteleri kullanılarak septum kesilir.
Septum kesilmesi genelde hastanede yatmayı gerektirmez Genelde bir seasnda kesilir ama bazen birkaç kez kesilme işlemi gerekebilir özellikle de derin ve geni septumlarda.
Histeroskopi Çeşitleri
Histeroskopi diagnostik ve operatif olarak 2 alt gruba ayrılır. Diagnostik histeroskopi daha çok düzensiz kanaması olan kadınlarda kanama sebebini bulmak için , veya infertil kadınlarda rahim içi septum varsa bunu testpi edip tedavi etmek için kullanlır. Operatif histeroskopi ise daha çok rahim içindeki myom veya büyük poliplerin tedavisi için veya rahim içindeki büyük septumların kesilmesi ve tedavisi için kullanılır.
Histeroskopi yapacak doktorun deneyimide önemlidir, eğer doktorun deneyimi yoksa polip tam çıkmayabilir ve şikayetler tam geçmeyebilir.
Histeroskopi Fiyatı
yapılan hastaneye göre değişebilir.
Histeroskopik polip ameliyatı videosu
Endometrial polipler gros olarak düzgün yüzeyli kırmızı veya oranj renkte, ovoid şekilde ve kadifemsi yapıdadır. Büyük polipler gittikçe incelen pediküle sahiptirler. Küçük polipler longitüdinal olarak kesildiğinde genellikle distal uçta yuvarlaklaşan silindirik bir siluet görülmektedir. Endometrial polipler çevre endometrium ile birlikte aynı renktedir. Ancak infarkt durumunda koyu kırmızı renk almaktadır. Endometrial polipler endometriumda olduğu gibi menstrüel siklusun fazına uygun olarak büyük poliplerin pedikülleri endometrial kavite apeksine tutunma eğilimindedir. Ancak bunun istisnaları da sık görülmektedir. Eğer çok sayıda dilate olmuş glandüler yapılar içeriyorsa polip kesitleri süngerimsi bir görünüme sahiptir. Polipin mikroskopik paterni şu yapıların karışımından oluşmaktadır. l.Dens fibröz doku, 2.Büyük ve kalın duvarlı vasküler kanallar, 3.Endometrial epitel ile katlanmış değişik sayı ve şekildeki gland benzeri alanlardan oluşan bu üç komponentin oranı oldukça farklı değişkenlik göstermektedir.
Fonksiyone bir uterustaki intakt bir polip yüzeyi, kavite içindeki endometriuma benzeyen endometrial tabaka ile örtülmüştür. Bu dış tabakanın hemen altında oldukça yaşlı görünümde glandüler komponentler bulunmaktadır ve bunlar menstrüel dökülme kanamasına katılmamaktadırlar. Yüzeyel epitelin skuamatöz metaplazisi sıktır. Bazal endometrial glandlara kıyasla yüzeyel epitel altı alan progesterona cevapsızdır, ancak progesterona cevap olarak garip şekiller oluşturan ve ileri derecede dilate olma eğiliminde oluşumlar olarak değerlendirilirler. Bu nedenle polip fragmantasyonu endometrial hiperplazinin kistik formları ile karıştırılmaktadır. Polipin distal veya bağlantı kısmı belirgin damar angorjmanı, stroma içine kanama, inflamatuar hücreler ve hatta yüzeyde ülserasyon gösterebilmektedir. Adenokarsinoma çok nadir de olsa genellikle pediküllerden biraz uzakta benign poliplerin içinde gelişebilmektedir.
Diğer taraftan benign polipler sıklıkla endometrial karsinoma ile birlikte görülmektedir. Bu nedenle postmenopozal kanamalarda uterustan çıkarılan zararsız görünümdeki polip varlığı, kavite içinde başka bir yerde daha ciddi bir lezyonun varlığını ekarte ettirmez. Örgü şeklinde birbirine geçmiş kas hücresi içeren polipler pedinküle adenomyom olarak adlandırılmaktadır. Genellikle bunlar uterus adenomyozisi ile birlikte bulunmaktadır. Aynı uterin kavite içinde polipler pedinküle leiomyom ile birlikte bulunabilir. Endometrial hiperplazi durumlarında dokunun aşırı büyümesi multiple polipozis olarak adlandırılan gros paterni oluşturur. Ve bu lezyonların küretajinda, bol miktarda materyel geldiği için adenokarsinomayı düşündürür.
Semptom ve Bulgular. Uterusun normal boyutlarda olduğu ve düzenli olarak tekrarlayan menoraji öyküsü endometrial polip olasılığını düşündürür. Tahminen, santral vasküler komponentler içeren büyük polipler menstruasyon kanamasına katılmakta ve kan kaybının büyük bölümünü oluşturmaktadır. Polipler premenstrüel ve postmenstrüel minör kanamaların nedeni olabilir. Çünkü polipin endometrial kaviteye bağlantı ucu ilk dejenerasyona uğrayan ve en son yeni epitelle kaplanan bölgedir. Bu açıklama oldukça spekülatif olmasına rağmen, doğru gibi görülmektedir. Çünkü bir veya daha çok sayıda polipin çıkarılması ile adet kanaması miktarı ve süresi de azalmaktadır.
Kahverengi vajinal akıntılar adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntılar rahim içi poliplerin önemli bir bulgusudur. Polipler Ara kanaması, kanamaların düzensiz olması, kanama miktarının artması ve bazende ilişki sonrası kanama yapabilir. Rahim içi polipler gebeliğe hamile kalmaya engel olabilir ve kısırlık yapabilir.
Rahim içi poliplerin çoğu kanserleşmez ama oran olarak düşükte olsa rahim içi poliplerin kanserleşme ihtimali vardır.
Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .
Endometrial örnekleme: Endometrial polip, hiperplazi ve karsinoma riski altındaki anormal kanamalı kadınların değerlendirilmesi için uygulanmalıdır. Geçmişte anormal kanamaları tetkik amaçlı yaygın olarak kullanılan anormal kanamaları tetkik amaçlı kullanılan dilatasyon-küretaj (D&C) tekniği, yerini endometrial biyopsiye bırakmıştır. Endometrial poliplerin tanısı, genellikle uterin küretajlar ve histerektomi sırasında rastlantısal olarak belirlendiği gibi histeroskopi ile görülerek konulmaktadır.
X-Ray Bulguları. Histerogramda endometrial polipler, endometrial kontürde düzensizlik veya dolma defekti olarak görülmektedir.
Özel İncelemeler. Histeroskopik incelemede intrauterin rahim içi polipler çok net izlenmektedir. Tanı için endometrial biyopsiler yetersizdir. Çünkü mobil polipler çok kolay kaçırılmaktadır.
Küretaj. Endometrial polipler uterin küret ve grasping forseps ile çıkarılabilmektedir. Çok büyük polipler ise tabanlarından makas ile ayrılmalıdır. Endometrial polipler genellikle, nedeni bilinmeyen endometrial kanamalara tanı koymak ve tedavi etmek amacı ile yapılan endometrial küretaj esnasında tesbit edilip çıkarılmaktadır. Bu şekilde görülen polipler ayrı bir spesmen halinde patolojiye gönderilmelidir. Çünkü bu fokal doku örneğinin en önemli kısmı olabilir. Küretaj esnasında polip varlığını gözden kaçırmamak için küretajdan önce endometrial kavite grasping forseps ile eksplore edilmelidir. Bütün bu önlemlere rağmen uterin kavite içinde intakt polip kalabilmektedir.Bunlar persistan menoraji nedeni ile yapılan histerektomiden sonra tespit edilmektedir.
Histeroskopi. Yukarıda açıklanan problemleri elimine etmiştir. Postmenopozal kadınlarda aniden başlayan kanama ve genellikle buna eşlik eden kramp tarzında abdominal ağrı büyük bir polipin pedikül infarktına veya kopmasına bağlı olarak ortaya çıkan santral arter erozyonuna bağlı olabilir. Bu tip kanamalarda kanamanın süresi sınırlıdır ve hayati tehlikesi yoktur. Eksternal servikal os’dan dışarı çıkmış olan poliplere kolayca tanı konulabilmektedir. Eğer polipin orjini tam olarak tesbit edilememiş ve servikse ulaşmamış ise lezyon ameliyathanede ve anestezi altında histeroskopik polipektomi ile çıkarılmalıdır. Çünkü serviks dilate edilebilir ve sapından tutularak uterin kaviteye olan bağlantı yeri bulunabilir. Aynı seansta diğer polipleri de almak ve kanama varsa nedenini araştırmak amacı ile küretaj da yapılmalıdır. Histeroskopi ile rahim içi ve servikal polipler kolaylıkla tedavi edilir ve hasta ertesi gün günlük hayatına döner ve çalışabilir . Histeroskopik polip ameliyatları Prof Dr Polat Dursun tarafından Ankara’da yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.
Histerektomi. Benign polipler için basit bir eksizyon yeterlidir. Eğer karsinoma in situ alanları varsa veya adenokarsinoma tesbit edilmişse veya premenopozal hastalarda eğer polip alındıktan sonra kanama devam ediyorsa histerektomi yapılmalıdır. Prognoz: Görünüş mükemmel bile olsa polipler tekrarlayabilir.
Rahim içi endometrial polipler düzensiz kanama , ara kanaması, kahverengi lekelenme, adet kanamasının artması , ilişki sonrası kanama gibi belirtilere yol açabilir. Bu nedenle halsizlik yorgunluk gibi kanamanın artması ile ilişkili şikayetlere neden olur. Endometrial poliplerin tedavisinde histeroskopi en çok uygulanana ve en başarılı ameliyatdır. Rahim içine milimetrik bir kamera ile girilerek polip görülür ve mikro bir makas ile kesilerek çıkartılır. Polip ameliyatları günübirlik uygulanır, hastanede yatmayı gerektirmez. ERTESİ GÜN NORMAL HAYATINA DEVAM EDEBİLİR.
Prof Dr Polat Dursun yıllardır binlerce histeroskopi uygulamış ve sayısız endometrial polip tedavisi ve ameliyatı yapmıştır. Ankarada endometrial poliplerin tedavisini histeroskopi ile başarılı bir şekilde uygulayan en deneyimli hekimlerden birisidir. Rahim içinde polip tedavisi gerektiğinde mutlaka deneyimli bir hekime danışınız.
Rahim içi poliplerin kanser olma ihtimali binde 3 oranındadır. Polip zemininde gelişen bir kanser olduğunda hastanın yaşına ve çocuk beklentisine göre tedavi planlanmalıdır.
endometrial polip alınmazsa ne olur
endometrial polip gebeliğe engel mi
rahimde polip ameliyatı sonrası
endometrial polip tedavisi Ankara
Laparoskopik myomektomi Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır başarılı olarak uygulanmaktadır.
Laparoskopik histerektomi ve histeroskopik polip ameliyatı Prof Dr Polat Dursun tarafından yıllardır Ankara’da başarılı olarak uygulanmaktadır ve Prof Dr Polat Dursun son 5 yıl içinde bine yakın hastayı laparoskopik olarak başarılı bir şekilde ameliyat etmiştir.
Histeroskopi nedir nasıl yapılır ? Histeroskopi videosu, Histeroskopi Ankara, Polip tedavisi Ankara, Polip Çıkartılması, polip tedavisi, polipler kanserleşir mi, endometrial polip tedavisi, rahim içi polip tedavisi, poliplerin belirtileri,