Kızlık zarının latince ismi hymendir. Hymen anatomik yapı olarak, vajen girişinde bulunan mukoza katlantısından oluşan zardır. Hormonal etkenlere bağlı olarak zar yapısında ergenlik sonrası incelme ve elastikiyetinde artma olur. Hymen şekil olarak tiplere ayrılır. Hymen tipleri %95 oranında annuler (halka) şeklindedir.Hymen tipleri içinde yaklaşık %2 oranında görülen hymen imperforatusta zar tam kapalıdır.
Kişinin ilişki sayısı, geçirdiği tıbbi muayne ve işlemler kısmende olsa onarım tekniğini değiştirir. Zar onarımı açısından yırtığın yeni yada eski olmasının, nasıl meydana gelmiş olduğunun önemi yoktur.
Himenoplasti de işlem süresi ortalama 30 dakikadır. Hastanın konforu ve işlem sonrasındaki psikolojik rahatlığı açısından sedasyon anestezisi altında işlemin yapılması idealdir. Sedasyon anestezisinde hasta anestezi hekimi tarafından uygun ilaçlarla rahatlatılır ve işlem bölgesi lokal anestezik ilaçlarla uyuşturulur. İşlem süresince hiç bir rahatsızlık,ağrı ve acı duymayan hasta aynı gün içinde normal yaşantısına geri dönebilir.
Hymenoplastide tekniği belirleyen ise, muayne esnasında tespit edilecek olan zarın o anki durumudur. İdeal olan teknik, kalan zar parçalarını zarif ve çok ince aletler yardımıyla özel sütürlerle ( dikiş ipi ) orjinal haline geri döndürebilmektir.
Hymen kalıntılarının çok tahrip olduğu ya da hiç görülmediği durumlarda zar onarımı için vajen duvarlarından kaldırılan fleplerde kullanılabilir.
1) Esnek
2) Annüler
3) Septalı
4) Delikli ( cribriformis )
1. Yuvarlak Hymen (`-95 arasında görülür)
2. Septat Hymen (Bölmeli tip)
3. Subseptat Hymen (Yarı bölmeli tip)
4. Cressent Hymen (Yarımay şeklinde)
5. Cribriform Hymen (“Elek” gibi çok delikli)
6. Dentiküler Hymen
7. Fimbrialı Hymen
8. Labial Hymen
9. İmperfore Hymen (Patolojik tip; ameliyat ile açılması gereklidir)
Kızlık zarı modellerindeki farklılıklar anormal yani patolojik kabul edilmez. Ancak yalnızca imperfore hymen adı verilen “deliksiz kızlık zarı” nın ameliyatla açılması gereklidir. Çünkü bu tür kızlık zarına sahip genç kızlar adet görme yaşına geldiklerinde adet görememe ve karın ağrısı gibi şikayetler ile jinekoloğa başvurmaktadırlar. Yapılan basit bir operasyon ile kızlık zarı kesilerek açılmaktadır. (Himenotomi operasyonu)
1. Yuvarlak Tipte Kızlık Zarı En sık rastlanılan kızlık zarı modelidir.
2. Ara Bölmeli Tipte Kızlık Zarı Kızlık zarının bu tipinde bazen cinsel ilişki zor ve ağrılı bir hal alabilir. Kızlık zarının çıkarılması ve vajinal girişin genişletilmesi cinsel ilişkiyi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle cinsel ilişkide ağrı sorunu yaşayan veya ilişkiye giremeyen kişilerin öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmeleri şarttır.
3. Yarım Ara Bölmeli Tipte Kızlık Zarı Yarım ara bölmeli kızlık zarı türünün işlevsel açıdan bir önemi yoktur. Yalnızca tesadüfen jinekolojik muayenelerde görülebilmektedir.
4. Yarımay Tipte Kızlık Zarı Bu tür kızlık zarı çeşitlerinde de cinsel ilişki zor ve ağrılı hale gelebilir. Bu durumda jinekolog mauyenesi yapılarak kızlık zarının çıkarılması (hymenektomy) veya kızlık zarına çentik atılarak girişin genişletilmesi işlemi (himenotomy operasyonu) yapılabilir.
5. Elek Şekli Tipinde Kızlık Zarı Kızlık zarı üzerinde çok sayıda küçük delikler vardır. Bu durumda cinsel ilişki imkansız bir hal alabilir. Son derece nadir görülen bir durumdur.
6. Dentiküler Tipte Kızlık Zarı Son derece nadir görülen bu durumda kızlık zarının deliği ilginç bir hal almıştır.
7. Fimbrial Tipte Kızlık Zarı Kadınlarda fallop tüpünün son kısmı “fimbria” olarak bilinir. Bu çeşit kızlık zarında da görünüm tüpün fimbriasına benzer.
8. Dudak Şekli Tipinde Kızlık Zarı içindeki delik “dudak” şeklindedir. Çok çok nadir bir kızlık zarı görünümüdür.
9. Deliksiz Kızlık Zarı; Kızlık zarı içerisinde delik yoktur. Bu nedenle bu genç kızlar 12-13 yaşı geldiğinde adet görememe, karın ve kasık ağrısı gibi şikayetlerle jinekoloğa gelirler. Deliksiz kızlık zarı tıbbı terminolojide “imperfore hymen” olarak bilinir. Mutlaka ameliyatla açılarak vajinal geçişin sağlanması gerekir, aksi takdirde endometriosis gibi kalıcı jinekolojik problemlere zemin oluşur.
Genellikle düğünden en erken 7-10 gün öncesine kadar yapılabilir. Burada daha önceden yırtılmış kızlık zarının yeniden onarılması söz konusudur..Yırtılan kısımlar yeniden karşı karşıya getirilerek yeniden dikilir..Eğer kısa süre içinde bir beraberlik olmazsa kullanılan iplikler ten rengindedir ve kendi kendine yaklaşık 20 günde emilir. Kızlık zarı dikilmeden önceki haline gelir daha önce de belirttiğimiz yapısından dolayı . O nedenle cinsel birliktelik uzun bir zaman sonra olacaksa kalıcı kızlık zarı dikilmesi önerilir. Dikişler genellikle dışarıdan görülmeyecek şekilde konulur..
Bu işin uzmanları tarafından vajen dokusundan yeni bir kızlık zarı oluşturulması ile yapılır. Aylar hatta yıllar sonra bile birliktelik söz konusu olduğunda kanama oluşur. Hijyene dikkat edilmesi oluşabilecek komplikasyonları en aza indirir.
Operasyonlardan kısa bir süre sonra normal hayata devam edilebilir. Yatak istirahatine gerek olmaz. Bir hafta süre ile doktorun uygun gördüğü antibiyotik ve ağrı kesiciyi , gerekirse lokal antisptiği ve pomad kullanılmalı daha sonra da kontrole gelinmelidir. Bu arada zorlayıcı hareketlerde bulunmamalı, vagen girişi hiçbir şekilde kurcalanmamalıdır. Himenoplasti genellikle güvenilir komplikasyonu nadir bir ameliyattır, cok hafif yanma ve şişlik, ödem oluşursa da birkaç gün içinde geçer, operasyon sonrasında pek ağrı duyulmaz..
Eğer genel anestezi ile yapılırsa en geç 1 saat içinde hasta evine gidebilir hastanede yatması gerekmez. Normal hayatına devam edebilir.. Eğer genelanestezi ile yapılması isteniyorsa en az 4-5 saat su da dahil içilmemesi ve yemek yenilmemesi gerekmektedir. Sigara da içilmemelidir. Aksi takdirde anestezinin etkisinde uyurken yenilen ve içilen gıdalar hastanın akciğerlerine kaçarak ciddi hayati komplikasyonlara neden olabilir. Yemek yeme işlemi operasyondan yaklaşık 20 – 30 dakika sonra yapılabilir.
Ancak işlem lokal anestezi ile yapılacaksa aç olunmasına gerek yoktur. Anestezik madde hymen ve vagen girişine zerk edilerek yapılır, kişi yalnızca anestezi sırasında iğnenin ilk batışını hisseder sonrasında ise ağrı duymaz, hasta işlem sırasında uyanık olur..
İşlem kesinlikle gizli tutulmakta ve hasta mahremiyetinize özen gösterilmektedir. Bu kesinlikle sizin tercihinizdir ve kimseyi ilgilendirmez. Ancak son olarak tabii ki tavsiyem evliliğinizi eğer mümkün ise yalan üzerine kurulmamasıdır. Ancak her şeye rağmen doğruların söylenmesi deli gibi aşık olduğunuz adamı ya da hayatınızı kaybetme noktasındaysanız ve size başka seçenek kalmıyorsa da tabii ki her konuda yardımcı olmamız gerekir
Genital bölgedeki dış (büyük, labium majus) ve iç (küçük, labium minus) dudakların büyüklüğü ve sarkmaları en sık rastlanan genital estetik sorunlardan biridir. Bu sorun iç dudaklarda dış dudaklara nazaran daha fazla görülmektedir. Genital bölgedeki labiumların büyüklük ve sarkmasınının ameliyatla düzeltilme işlemine “labioplasti” adı verilir.
Labiumların büyük olması doğuştan olabilir veya, normal doğumdan sonra ya da aşırı kilo alıp verme sonucu da oluşabilir. Bu durum kadının cinsel yaşamını ve psikolojik durumunu bozabilir.
Labioplasti , lokal veya genel anestezi altında, ameliyathane koşullarında küçük (iç) dudaklar olması gerektiği kadar küçültülebilir.
– Vajinal estetik, Vajen daraltma (Kolpografi)
Vajende, yapısal olarak veya genelde de normal doğum sonrası oluşan doku zedelenmesi sonucunda gevşeme ve genişleme meydana gelebilir.Vajinal genişleme, çiftler arasında cinsel sorunlara, kadında ve erkekde ilişkiden haz alamamaya yol açabilir .
Vajina daraltma (vajinal estetik ameliyat), yaşlanma veya doğumlara bağlı olarak vajinanın gevşemesi ve genişlemesi sonucu oluşan sarkıkları gidermeye ve çiftlerin cinsel ilişkide zevk alma düzeyini düzeltmeye yönelik cerrahi bir operasyondur.
Sistosel : İdrar kesesindeki sarkmadır. genelde zor doğumlara bağlı gelişir
Rektosel : rektum denen dışkılama organının vajinaya doğru fıtıklaşmasıdır. Doğum sayısı , zor ve kilolu doğumlar ve kronik kabızlık önemli bir etkendir.
Rahim Sarkması : Rahimi yerinde tutan bağların genelde doğumlara bağlı gevşemesi sonucu oluşur. Sakrohisteropeksi denen ameliyat ile tedavi edilir.
Vajinal sarkma: Rahimi alınan hastanın vajina ve idrar kesesinin dışarı çıkmasıdır. Sakrokolpopeksi ameliyatı ile tedavi edilir.
TOT ameliyatı: Stress inkontinans denen öksürünce gülünce hapşırınca olan idrar kaçırmalarını düzeltmek için uygulanan bir ameliyattır. Başarı oranı %70-90 arasındadır.
TVT ameliyatı Stress inkontinans denen öksürünce gülünce hapşırınca olan idrar kaçırmalarını düzeltmek için uygulanan bir ameliyattır. Başarı oranı %70-90 arasındadır.